KBC-topman stelt fiscale bevoordeling van spaarboekjes in vraag

Johan Thijs
Photo News Johan Thijs
Na het pleidooi van ING-topman Erik Van Den Eynden begin deze week om de wettelijke minimumrente op het spaarboekje te verlagen, heeft ook KBC zich in het debat gemengd. Johan Thijs vroeg zich af waarom de overheid spaarboekjes nog fiscaal bevoordeelt, via de vrijstelling van de roerende voorheffing tot 980 euro intresten. “Men bevoordeelt een product dat verlieslatend is; waarbij de klant aan koopkracht verliest. Waarom niet het sparen stimuleren voor om het even welk spaarproduct? Dan kan de klant vrij kiezen.”

De banken verliezen momenteel geld aan het spaarboekje. Er is de negatieve depositorente bij de ECB (-0,40 procent) en de bankentaks, terwijl er aan de andere kant wel een minimumvergoeding van 0,11 procent op spaargeld moet worden uitgekeerd. “Puur economisch is het pleidooi van ING om de spaarrente te verlagen dus zeker verantwoord”, aldus Thijs.

Maar het verlagen van de spaarrente ligt commercieel én politiek erg moeilijk. En dus hoopt de KBC-topman dat het debat kan worden gevoerd over de fiscale behandeling van spaargeld. “Ik stel voor dat de politici de zaken zouden herbekijken, bijvoorbeeld door een vrijstelling op de roerende voorheffing uit te breiden naar alle spaarproducten, bijvoorbeeld beleggingsfondsen.”

Thijs beklemtoonde niet te pleiten voor minder sparen. Maar de klant zou vrij moeten kunnen kiezen, zonder fiscale bevoordeling van een product met een negatief rendement, luidde het.

Het lage renteklimaat baart de banksector zorgen, maar bij KBC blijft de impact vooralsnog beperkt. Thijs wijst erop dat de bank al jaren aan het diversifiëren is: “Slechts 53 procent van onze winst komt uit interestgedragen producten.” De rente-inkomsten van de bank lagen in het tweede kwartaal zelfs hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar in de toekomst staan de rente-inkomsten wel onder druk. Heel wat overheidsobligaties noteren sinds enkele maanden aan een negatief rendement. “Alles wat op vervaldatum komt en we moeten herbeleggen, gebeurt aan die nieuwe rentetarieven”, aldus Thijs.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.