KBC sluit opnieuw kantoren

Belga
KBC hervormt zijn netwerk van bankkantoren. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt. Er worden dit jaar 65 kleinere kantoren omgevormd tot automatenkantoren, 51 bestaande automatenkantoren worden gesloten.

KBC zegt zijn distributienetwerk af te stemmen op het wijzigende klantengedrag, waarbij steeds meer klanten kiezen voor digitaal bankieren. “In het eerste kwartaal van 2019 bankierde 57 procent van de klanten enkel nog via een digitaal kanaal”, aldus KBC.

Tegen eind 2019 worden 65 kleinere kantoren omgevormd tot automatenkantoren. Dat betekent dat de automaten voor afhalen van cash, opvragen van rekeninginfo en het doen van overschrijvingen beschikbaar blijven, maar dat klanten voor een gesprek met een KBC-medewerker naar een naburig kantoor moeten. De betrokken werknemers van de kantoren worden elders ingezet binnen de bank.

“Amper klanten”

Er worden ook 51 automatenkantoren gesloten waar het aantal geldafhalingen substantieel is gedaald. “Het heeft immers geen zin om een kantoor open te houden waar nog amper klanten gebruik van maken”, aldus de bank.

Na de hervorming zal KBC nog 350 bemande bankkantoren en 190 onbemande automatenkantoren in Vlaanderen tellen. KBC Brussels heeft 31 bemande kantoren en 3 onbemande automatenkantoren. Het Waalse filiaal CBC heeft in Wallonië 86 bemande kantoren.

Management

De bank liet vanochtend ook weten dat het zijn managementstructuur tegen het licht houdt. Daarbij zouden wel banen kunnen verdwijnen. Het gaat om een doorlichting van de top 300 binnen de groep, dus zowel in België als in het buitenland. De oefening wordt gemaakt om de structuur van die top te optimaliseren en te vereenvoudigen en het aantal beslissingslagen te verminderen. 

“Bepaalde posities kunnen daardoor verschuiven, veranderen of zelfs verdwijnen”, aldus KBC. Er lopen momenteel gesprekken met de betrokken managers. De uitvoering is gepland voor het derde kwartaal. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Mooie strategie. 1: men ontwijkt “zagende en vervelende klanten”. 2 : afslanking enkel bij “lager” personeel, waardoor de miljarden winstmarge voor directieleden stijgt. Ik haalde reeds 1 jaar geleden AL mijn spaarrekeningen leeg, en bewaar ze veilig. Het wwas al zover bij KBC ! Betalen op een spaarrekening! En kn juni 2019 mogen ze nog lager gaan, wat ze zeker gaan doen. Ik zet €100.000 op een “spaarrekening” brengt jaarlijks €6 op! Ik ga buiten, en ZIJ verlenen verder aan 6-9% !! Dievenbende.

 • Marco Maerten

  Nog even en ik kan ook als sukkelaar door het leven omdat het digitalisme alleen maar meer praktische problemen met zich meebrengt,geen mensen meer om hulp aan te vragen,veel meer werk voor mezelf doordat het digitaal systeem zelden goed werkt. Kortom..dienstverlening wordt net als arbeidsplaatsen verder afgebouwd.

 • jessy cavann

  Het zijn net de ouderen die geld hebben doordat ze spaarzaam opgevoed zijn of door hun praktijk of zaak over te geven bij pensioenleeftijd.

 • cecil atherton

  Alle bankkantoren uit het straatbeeld, geen persoonlijk contact meer met iemand die bij de bank 'werkt' en een connectie maakt met het hoofdkantoor in 'brussel'. Wat is het volgende? De spaartegoeden op 0?

 • Michael Vandevelde

  Zolang je een standaardklant bent met standaardvragen is alles perfect mogelijk op digitale wijze. Maar we weten goed genoeg dat uitzonderingen schering en inslag zijn en dan kan je bij niemand terecht in termen van grootbanken. Of misschien via een hoofdzetel waar je drie keer wordt doorverbonden en evenveel keer je verhaal opnieuw moet doen.