Michel Maus bespreekt de doorgeefschenking, waarmee grootouders hun erfenis of een deel ervan aan de kleinkinderen kunnen geven.
Volledig scherm
PREMIUM
Michel Maus bespreekt de doorgeefschenking, waarmee grootouders hun erfenis of een deel ervan aan de kleinkinderen kunnen geven. © Getty Images/ rv

“Je kan een deel van een ontvangen erfenis zonder schenkbelasting aan anderen schenken”: de voorwaarden en voordelen van een doorgeefschenking

Omdat de erfbelasting hoog kan oplopen – tot zelfs 80 procent in bepaalde gevallen en regio’s – zoeken veel mensen een manier om deze belasting te ontwijken. Eén van deze technieken die steeds meer aan populariteit wint is de ‘doorgeefschenking’. Onze geldexpert Michel Maus legt uit wat de techniek inhoudt en hoe jij er je voordeel mee kunt doen. 

 1. Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op
  Spaargids.be

  Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op

  Stoppen met roken biedt niet alleen voordelen voor je gezondheid, het is ook een opsteker voor je portemonnee. Je bespaart op de kostprijs van sigaretten en behaalt met je niet-uitgegeven centen mogelijk een mooi beleggings- en spaarrendement. Bovendien dwing je bij de bank een goedkopere schuldsaldoverzekering af. Spaargids.be rekent uit hoeveel geld stoppen met roken je precies kan opleveren.
 1. Vergelijkers gas en elektriciteit razend populair, maar het is opletten voor geschatte jaarprijs
  5

  Vergelij­kers gas en elektrici­teit razend populair, maar het is opletten voor geschatte jaarprijs

  Door de geëxplodeerde gas- en elektriciteitsprijzen is het enorm populair om te zoeken naar de ideale leverancier. Bij prijsvergelijker MijnEnergie waren er tijdens de eerste negen maanden van 2022 dubbel zoveel simulaties als tijdens dezelfde periode in 2021. Bij energieregulator VREG werd de V-test tijdens de eerste helft van dit jaar al bijna even vaak gebruikt als tijdens heel 2022. Maar er schuilt een addertje onder het gras: de geschatte jaarprijs.
 2. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.