Wil je je eigen energie sparen en een robotmaaier inschakelen om je gras af te doen? Dit is de meerkost op je stroomfactuur.
Volledig scherm
Wil je je eigen energie sparen en een robotmaaier inschakelen om je gras af te doen? Dit is de meerkost op je stroomfactuur. © ThinkStock

Je gras automatisch laten afdoen door een robotmaaier? Zoveel kost dat aan elektriciteit

MijnenergieWil je genieten van een keurig gemaaid gazon, maar voel je er weinig voor om tijdens je vrije uren met die grasmaaier over en weer te gaan? Dan is een robotmaaier je nieuwe beste vriend. Deze ingenieuze uitvinding neemt het karwei van je over en maait automatisch het gras voor je af. Maar wat kost zo'n machine aan stroom? Mijnenergie.be rekent het voor je uit.

 1. Terugdraaiende teller versus digitale meter: uit welk systeem haal je vandaag het meeste voordeel?
  Mijnenergie

  Terugdraai­en­de teller versus digitale meter: uit welk systeem haal je vandaag het meeste voordeel?

  Op 1 maart 2021 publiceerde het Belgisch Staatsblad het arrest dat het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaars afschafte. Dat betekende meteen ook dat ongeveer 100.000 eigenaars van zonnepanelen binnen het systeem van gescheiden afname en verbruik vielen. Mijnenergie.be ging na welk effect die ingreep vandaag op de energiefactuur heeft en hoe de impact verschilt voor wie nog over een terugdraaiende teller beschikt.
 2. Verkoop zonneboilers daalt jaarlijks 15 tot 25%: “Besparingspotentieel nochtans groter dan ooit”
  Mijnenergie

  Verkoop zonneboi­lers daalt jaarlijks 15 tot 25%: “Bespa­rings­po­ten­ti­eel nochtans groter dan ooit”

  Wie zonne-energie zegt, denkt meteen aan zonnepanelen. Een zonneboiler die de energie van de zon gebruikt om sanitair water te verwarmen, komt veel minder in de belangstelling. Jaarlijks plaatsen steeds minder mensen een zonneboiler. Onterecht, vindt Wim Persoons, voorzitter van sectorfederatie Belsolar. “Met een zonneboiler ben je voor de verwarming van het sanitair water veel minder blootgesteld aan de fluctuerende energieprijzen.” Mijnenergie.be vroeg hem hoeveel je er precies mee kan besparen.

Geld