Je energieleverancier weet niet hoeveel je per maand verbruikt: kan je beter maandelijks afrekenen?
MijnenergieBij contracten met een variabel tarief wijzigt het kilowattuurtarief in de loop van het jaar. Toch moet je slechts eenmaal per jaar jouw meterstanden doorgeven. Hoe kan de leverancier dan weten hoe jouw verbruik doorheen het jaar gespreid is? Mijnenergie.be legt het uit.
Bij een vast energietarief oogt het plaatje eenvoudig: de kilowattuurprijs blijft gedurende het volledige contractjaar gelijk. Wanneer je jouw meterstanden doorgeeft of — in het geval van een digitale meter — de energieleverancier die via de netbeheerder ontvangt, hoeft de energieleverancier jouw kilowattuurtarief enkel te vermenigvuldigen met het aantal verbruikte kilowattuur.
Wie vandaag een nieuw contract afsluit of zijn huidige contract verlengt, vindt evenwel amper nog vaste tarieven op de energiemarkt. Het resterende aanbod blijkt bovendien significant duurder dan het instaptarief van de huidige, variabele tarieven op de energiemarkt. Aangezien het kilowattuurtarief per jaar of kwartaal wijzigt, is het net bij een variabel tarief belangrijk om te weten hoe de consument zijn verbruik doorheen het jaar spreidt.
Verbruiksprofielen
De energieleverancier gaat evenwel niet exact na hoeveel je maandelijks verbruikt. Hij baseert zich op standaardprofielen, die duiden op hoe een gemiddelde verbruiker met een gelijkaardig profiel zijn verbruik in de loop van het jaar evolueert. Voor aardgas vertegenwoordigt januari bijvoorbeeld 18,2 procent van het totale jaarverbruik, terwijl dat aandeel in juli amper 1,3 procent bedraagt. Die inschatting kan afwijken van wat je zelf als gezin verbruikt. Verblijf je gedurende de volledige maand januari in het buitenland, dan blijft 18,2 procent van jouw jaarverbruik toch onderhevig aan de veelal hogere kilowattuurprijs die dan geldt.
Maandelijkse afrekening
Sinds april is het wel mogelijk om jouw energieleverancier om een maandelijkse afrekening te vragen. Dan gebeurt de facturatie — naar analogie met de gsm-factuur — op basis van wat je werkelijk verbruikt. Aangezien je maandelijks betaalt, valt het vaste voorschot in dat geval weg. Die mogelijkheid is enkel beschikbaar voor eigenaars met een digitale meter. Enkel de grootste energieleveranciers — Engie, Luminus, Mega, TotalEnergies en Eneco — moeten die optie aan hun klanten bieden. Een rondvraag bij die verschillende spelers leert ons dat de interesse vanuit de consument voorlopig gering blijft.
Verrassingen vermijden
Het grote voordeel van de maandelijkse afrekening is dat je precies betaalt voor wat je verbruikt. Zo vermijd je verrassingen. Sinds de energieprijzen zo zijn toegenomen, liggen de werkelijke verbruikskosten vaak hoger dan wat je maandelijks als voorschot hebt betaald. Dat is in het bijzonder het geval bij variabele contracten, waarbij de energieprijs doorheen het jaar mee evolueert met de marktprijzen. Door de sterke prijsstijging die zich de voorbije maanden heeft afgetekend, betaal je in dat geval vandaag een pak meer voor eenzelfde verbruik dan pakweg negen maanden geleden. Wie zijn voorschotbedrag in tussentijd niet aanpaste, zal aan het einde van zijn contractjaar al snel enkele honderden euro’s extra moeten ophoesten. Aangezien je geen voorschot meer betaalt, loop je ook niet het risico om betaalde voorschotten kwijt te spelen wanneer de energieleverancier failliet zou gaan.
Ene maand is de andere niet
De keerzijde is dat je in wintermaanden veel meer zal betalen dan in de zomer, omdat je verbruik dan hoger ligt. Die schommelingen zullen zich vooral op de gasfactuur sterk manifesteren. Al kan dat mogelijk ook leiden tot aangepaste verbruiksgewoontes. Je wordt immers maandelijks geconfronteerd met je werkelijke energiekosten, waardoor je als consument misschien sneller zal proberen om je verbruik terug te schroeven.
Lees ook op mijnenergie.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie. MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze gouden regels leer je succesvol af te dingen: “Ook in reguliere winkels hebben verkopers vaak al ingecalculeerd dat er wat van de prijs af kan”
-
1
PROMOJAGERS SUPERTIP. Uitstapje gepland naar pretpark? Zo kan je mooie kortingen scoren
De zomervakantie is het moment bij uitstek voor een trip naar een pret- of dierenpark. De leden van Promojagers België houden ook van achtbanen en waterattracties en delen speciaal voor de lezers van HLN hun tips om kortingen te krijgen op je toegangstickets. -
In de echte wereld is het afwachten, maar virtueel crasht de vastgoedmarkt: “Eén platform kent zelfs een verlies van 96 procent ten opzichte van de hoogdagen”
In België kijkt iedereen angstvallig uit naar een daling van de vastgoedprijzen, maar het zijn de prijzen van virtueel vastgoed die momenteel de dieperik in gaan. In de zogeheten ‘metaverse’ zijn de handelsvolumes in vastgoed nog maar een fractie van wat ze ooit waren. Toch blijft de virtuele vastgoedmarkt zijn potentieel behouden en blijft Meta, het vroegere Facebook, geld pompen in de virtuele wereld. -
-
Mijnenergie
Slechts 1 op 10 gezinnen betaalt laagste energieprijs: is het voordeliger om stroom en aardgas bij verschillende leveranciers af te nemen?
Ondanks de torenhoge energieprijzen kiezen slechts zeer weinig gezinnen voor de goedkoopste contracten op de markt. Voor elektriciteit betaalt slechts tien procent de laagste prijzen, bij aardgas gaat het om 12%. Door voor het voordeligste contract te kiezen, kan je in totaal niet minder dan 900 euro uitsparen. Neem je daarvoor best stroom en aardgas bij dezelfde energieleverancier af? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Gouden Vuelta13
Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro
Vrijdag 19 augustus gaat de Ronde van Spanje van start. Blikvanger aan het vertrek in het Nederlanse Utrecht is onze Remco Evenepoel. De 22-jarige Belg is een van de topfavorieten om de eindzege in de wacht te slepen, maar de concurrentie is niet van de poes. Denk jij dat hij aan het langste eind kan trekken? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash. -
PREMIUM
Meer dan duizend bouwbedrijven gingen dit jaar al failliet: wat als je aannemer plots de boeken neerlegt tijdens de werken?
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?