Je elektrische auto goedkoop opladen: doe je dat op het werk, thuis, onderweg of bij de supermarkt?
MijnenergieElektrische auto's duiken steeds nadrukkelijker op in het straatbeeld. Wie zijn wagen wil opladen, beschikt over verschillende opties. Mijnenergie.be ging na waar je het minst betaalt om jouw batterij vol te ‘tanken’.
Laden op het werk: gratis of voordeliger
Wanneer je over een elektrische bedrijfswagen beschikt, dan zal jouw werkgever je aanmoedigen om de batterij van het voertuig op het werk op te laden. Je maakt in dat geval gratis gebruik van het oplaadpunt bij het bedrijfsgebouw.
Mogelijk biedt de werkgever ook de opportuniteit om jouw privéwagen aan de laadinfrastructuur van de onderneming op te laden. Die kosten rekent de werkgever dan eventueel door aan de werknemer, maar doorgaans tegen een lagere prijs dan je er normaal voor zou moeten betalen.
Volgens de fiscus ontstaat er in dat geval wel een voordeel van alle aard. Het verschil tussen het gangbare tarief en de prijs die jouw werkgever aanrekent, geldt dus als een vorm van beroepsinkomen en is onderhevig aan belastingen.
Wat is vandaag de gangbare prijs voor een laadbeurt thuis? Check hier de actuele stroomtarieven en kijk bij welke leverancier je het voordeligst uitkomt.
Thuis laden
Je kan jouw wagen uiteraard ook opladen aan een laadpunt bij je thuis. Het mediaantarief via Mijnenergie.be bedraagt vandaag 35,05 eurocent per kilowattuur. Je houdt best ook rekening met het capaciteitstarief.
Wie zijn wagen laadt op het moment dat hij ook energieverslindende toestellen inschakelt, zal een hogere factuur gepresenteerd krijgen. Slimme laadpalen met zogenoemde ‘load balancing’ kunnen het vermogen dat naar de auto stroomt zodanig afstellen dat je verbruikspieken vermijdt.
Daarnaast biedt een dynamisch energietarief in combinatie met een batterij en slimme laadplatformen de mogelijkheid om de batterij van jouw wagen te vullen wanneer de energieprijzen het laagst zijn.
Nu de subsidie eind deze maand afloopt: is een thuisbatterij een nuttige investering voor jou?
Publieke laadpalen
Volgens het European Alternative Fuel Observatory (EAFO) telde ons land eind vorig jaar 23.056 gewone laadpunten met wisselstroom. Als je uitgaat van twee laadpunten per paal, dan telde ons land ongeveer 11.500 laadpalen. Daarnaast zijn er 1.103 snellaadpunten op gelijkstroom.
Voor het bepalen van de kostprijs van publiek laden, nemen we de laadpalen van Allego, de grootste aanbieder van openbare laadinfrastructuur in België, als voorbeeld. Laden kost er momenteel 0,70 euro/kWh, snel laden 0,75 euro/kWh en ultrasnel laden 0,85 euro/kWh. Die tarieven zijn nog niet aangepast sinds begin januari en volgen vooralsnog niet de gedaalde energieprijzen.
Moet je regelmatig niet naar kantoor? Zoveel energie(kosten) kan je besparen tijdens het thuiswerken.
Gratis opladen tijdens winkelen
Onder meer bij IKEA kan je tijdens het shoppen de batterij van je elektrische wagen gratis opladen. Om het fenomeen ‘laadtoerisme’, waarbij bestuurders zonder winkelbezoek gebruik maken van de kosteloze laadinfrastructuur, tegen te gaan, gelden er wel meer en meer beperkingen. Lidl verlaagde zo het vermogen van zijn laadpalen en beperkt de laadtijd tot één uur en enkel tijdens de openingstijden van de winkel. Treinabonnees genieten dan weer van een voorkeurtarief bij het gebruik van de laadpalen op de NMBS-parkings. Bij Delhaize is een laadbeurt nu nog gratis, maar komen er binnenkort marktconforme tarieven.
Jochen Desmet van EV Belgium, de sectorfederatie van de elektrische mobiliteit, liet vorig jaar in Het Belang van Limburg optekenen dat hij verwacht dat het gratis laden – zonder enige verplichting – straks zo goed als zeker verdwijnt, ten voordele van andere systemen. “Denk aan bedrijven die klanten bijvoorbeeld het eerste half uur van hun winkelbezoek gratis laten laden. Vanaf de 31ste minuut moet je dan zelf betalen. Of systemen waarbij je effectief voor een bepaald bedrag moet aankopen om van een gratis laadbeurt te genieten.”
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
Mijnenergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Bron: Mijnenergie.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Nieuw op 1 april: btw op gas en elektriciteit definitief op 6 procent, "recht op deconnectie" van werknemers
Op 1 april treden er weer een hele rist veranderingen in voege. Die hebben ook een impact op uw portefeuille. Zo bedraagt de btw op gas en elektriciteit vanaf 1 april definitief 6 procent en wordt de premie voor een thuisbatterij geschrapt. Daarnaast moeten ondernemingen met minstens twintig werknemers vanaf 1 april afspraken hebben gemaakt over het recht op deconnectie van de medewerkers. Het gaat dan om het recht om offline of onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Een overzicht. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
-
Onlineverkoop overtreft coronajaar: 8,5 miljoen belgen kochten via internet in 2022
De onlineverkoop in ons land kende ook in 2022 een enorm succes. Er werd in 2022 maar liefst 22 procent meer online gekocht dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de BeCommerce Market Monitor. Zo'n 8,5 miljoen Belgen kochten minstens één item online in 2022, in totaal waren er 170 miljoen online aankopen met een totale waarde van 14,7 miljard euro. -
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Lampenfabrikant Signify, het vroegere Philips, ontslaat nog maar eens 174 werknemers
Bij lampenfabrikant Signify in Turnhout, het vroegere Philips, verdwijnen nog maar eens 174 jobs. Dat werd maandagochtend op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. “De jobs verdwijnen tussen mei 2023 en december 2024", zegt Hans Vaneerdewegh (ABVV).Turnhout -
Spaargids.be
Tien keer meer fietsleningen afgesloten dan vijf jaar geleden: zoveel euro intrest betaal je maandelijks
Tien jaar geleden was het nog een rariteit, nu is het de gewoonste zaak van de wereld geworden: het afsluiten van een lening voor de aankoop van een fiets. Dat komt omdat de verkoop van elektrische fietsen aanzienlijk in de lift zit en die zijn nu eenmaal een pak duurder dan de klassieke tweewielers. Spaargids.be weegt de voor- en nadelen van zo'n lening voor je af.