Véronique Goossens legt uit wanneer een lening voordeliger kan zijn dan eigen spaargeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Véronique Goossens legt uit wanneer een lening voordeliger kan zijn dan eigen spaargeld. © Getty Images/ rv

Je eigen spaargeld of een lening om een huis te kopen? Onze geldexpert legt uit welke opties het interessantst kunnen zijn

Wie voldoende geld heeft om de aankoop van zijn huis zelf te betalen, zou kunnen overwegen om toch te lenen. In sommige gevallen kan dat zelfs interessanter zijn. Onze geldexpert, hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens, bespreekt de voor- en nadelen van een woonlening. 

 1. Meer dan 93.000 retroactieve zonnepanelenpremies aangevraagd
  12

  Meer dan 93.000 retroactie­ve zonnepane­len­pre­mies aange­vraagd

  Al bijna 93.500 eigenaars van zonnepanelen hebben tot nu toe een retroactieve investeringspremie aangevraagd. Dat blijkt uit gegevens van het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De regeling kwam er nadat het Grondwettelijk Hof de virtueel terugdraaiende teller had vernietigd. Die gaf eigenaars van zonnepanelen ook met een digitale meter nog recht op het oude systeem met een terugdraaiende teller en een prosumententarief. Als compensatie voor de vernietiging werkte de Vlaamse regering de retroactieve investeringspremie uit.
 2. Is een wederopname van je woonlening interessant? Geldexpert Pascal Paepen: “Je kan er duizenden euro’s mee besparen, maar er zijn ook valkuilen”
  PREMIUM

  Is een wederopna­me van je woonlening interes­sant? Geldexpert Pascal Paepen: “Je kan er duizenden euro’s mee besparen, maar er zijn ook valkuilen”

  Heb je je woning (bijna) afbetaald en wil je opnieuw geld lenen? Dan is het mogelijk om je eigen woonlening te recycleren. “Je bespaart daardoor notaris- en hypotheekkosten én betaalt minder intrest”, aldus onze geldexpert Pascal Paepen. Dat heeft zijn voordelen, al zitten er ook enkele addertjes onder het gras. Wanneer is het financieel interessant om een wederopname te overwegen? Hoe werkt het precies? En waar moet je op letten? Onze geldexpert geeft advies.
 3. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.