Geldexpert Pascal Paepen legt uit wat er met je beleggingen gebeurt als je overlijdt.
Volledig scherm
PREMIUM
Geldexpert Pascal Paepen legt uit wat er met je beleggingen gebeurt als je overlijdt. © Shutterstock/ Sofie Silbermann

Je effectenportefeuille nalaten aan je kinderen? “Voor een erfenis van 500.000 euro kan het fiscaal voordeel liefst 48.000 euro bedragen”

Wat gebeurt er met je beleggingen als je er zelf niet meer bent? Kunnen de erfgenamen een effectenportefeuille erven, net als een huis en een som cash? Moet je die beleggingen dan zelf verkopen of doet de notaris dat voor je? We leggen de vragen voor aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Je beleggingen moeten niet allemaal op nul komen te staan wanneer je overlijdt. De erfenis kan het begin zijn om ook je kind of kleinkind aan een zorgeloos pensioen te helpen.”

 1. Steeds meer mensen maken een zorgvolmacht op: “Beter om je voorzorgen te nemen, en de registratiekost is beperkt”
  PREMIUM

  Steeds meer mensen maken een zorgvol­macht op: “Beter om je voorzorgen te nemen, en de registra­tie­kost is beperkt”

  In de eerste helft van dit jaar werden opvallend meer zorgvolmachten geregistreerd. In totaal hebben nu meer dan 260.000 Belgen zo’n document waarmee je iemand een volmacht geeft om je zaken te regelen wanneer je dat zelf niet meer kan. Onze geldexpert Pascal Paepen legt uit wat een zorgvolmacht precies inhoudt en somt de voor- en nadelen op. “Je kan een volmacht altijd nog herzien, dus het is nooit te vroeg om die op te stellen.”
 2. Ervaren belegger Dean (53) over zijn beursavonturen: “84% verlies: dat moet je weleens kunnen verdragen”
  PREMIUM

  Ervaren belegger Dean (53) over zijn beursavon­tu­ren: “84% verlies: dat moet je weleens kunnen verdragen”

  Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welke tips en trucs schudden zij uit hun mouw? En welke fouten maakten zij als prille investeerders? Vandaag laten we Dean Verschaeve (53) uit Oudenaarde, voorzitter van een beleggersclub, aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal.