Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg.
Delen per e-mail
Vraag jezelf eerst af waarvoor je de auto zal gebruiken. Als je per jaar 10.000 tot 12.000 kilometer rijdt, of altijd korte afstanden aflegt, is een auto met benzinemotor of een elektrische stadsauto de beste keuze. Een benzinewagen is doorgaans goedkoper in aankoop dan een dieselwagen. Hoewel een dieselmotor iets voordeliger in verbruik is, zal je met het beperkt aantal kilometer dat je jaarlijks rijdt, de meerkost van de dieselwagen niet kunnen goed maken. De prijs van diesel en benzine aan de pomp is de laatste jaren namelijk bijna gelijk. Een elektrische auto verbruikt het minst, maar is nog steeds een dure aankoop.
Die keuze tussen een benzine- of dieselwagen zal ook de andere kosten van je auto bepalen: het onderhoud, de inschrijvingstaks, verkeersbelasting en verzekering.
De onderhoudskosten van je wagen, kan je navragen bij een dealer van je favoriete merk. Het vermogen van je wagen bepaalt de inschrijvingstaks (BIV) en verkeersbelasting. De BIV in Vlaanderen heeft een minimumtarief (44,51 euro) en maximumtarief (11.126,51 euro) afhankelijk van de auto die je koopt. Afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto betaal je in Vlaanderen jaarlijks tussen 76,32 euro en 4.844,27 euro aan verkeersbelasting, te verhogen met de gemeentelijke opcentiemen.
Stel: je bent net 18 jaar, woont in het hartje van Antwerpen en koopt een VW Golf 1.2 TSI Allstar met een vermogen van 63KW, eerste inschrijvingsdatum 01/04/2016. De BIV op deze wagen bedraagt 143,99 Euro. Jaarlijks betaal je 163,28 euro aan verkeersbelasting.
Autoverzekering
Voor de berekening van de premie van je autoverzekering is onder andere je rijervaring, je woonplaats en het vermogen van je auto belangrijk. Als jonge bestuurder zal de premie van je autoverzekering duurder zijn dan de premie voor een bestuurder met een jarenlange rijervaring en geen of weinig schadegevallen.
De 18-jarige uit het voorbeeld hierboven betaalt voor zijn BA-verzekering 1.552,88 euro per jaar als hij jaarlijks minder dan 12.000 km aflegt. Zijn 23-jarige buurman met dezelfde auto met vijf jaar rijervaring en geen ongevallen betaalt voor deze verzekering bij dezelfde verzekeraar een premie van 788,02 euro per jaar.
Hoe kan je de prijs drukken?
Verschillende verzekeraars voorzien voor jongeren mogelijkheden om de prijs van de premie te drukken. Informeer bij je ouders waar zij hun autoverzekering hebben. Als je nog bij je ouders woont en je neemt je autoverzekering bij dezelfde verzekeraar, kan het je soms tot 15% korting opleveren. Veilig rijden levert je sowieso geld op. Bestuurders zonder rijervaring starten in bonus malus graad 14. Vermeldt je polis dat je schadevrije jaren dubbel meetellen als jonge bestuurder, dan ben je na twee jaar schadevrij rijden gezakt naar bonus malus graad 10. Op die manier kan je premie op twee jaar tijd met zo’n 20% dalen.
Lees ook op Independer.be:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Goedkoper lenen voor uw woning? Zo onderhandelen de banken hun kortingen
De rentes op woonleningen zijn al een tijdje laag. Heeft het dan geen zin meer om nog een lager tarief te onderhandelen? Toch wel! Zelfs een kleine verlaging kan een serieuze invloed hebben op lange termijn. Spaargids.be licht toe hoe de banken kortingen wel of niet toekennen. -
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden. -
Wereldwijde verkooprecords voor luxemerken BMW en Mercedes
BMW en Mercedes zijn het jaar gestart met wereldwijde verkooprecords. Na een slecht jaar door de coronacrisis, gaan de zaken bij beide makers van luxeauto’s nu beter dan ooit. -
-
PREMIUM
Starten met beleggen: hoe kies je de beste aandelen op de beurs als beginner? "Een tracker biedt minder risico's”
-
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
Een online aanrijdingsformulier invullen: hoe werkt dat?
Het Europees aanrijdingsformulier vul je in om een schadegeval te melden aan je verzekeraar. Het is handig altijd een blanco exemplaar te bewaren in het handschoenenkastje van je wagen. Heb je geen aanrijdingsformulier mee, en raak je betrokken bij een ongeval? Dan kan je een online app gebruiken. Independer.be legt uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen.