Jaarlijks 140 euro energiekosten besparen op je keukentoestellen: zo kan het, zonder aan comfort in te boeten
MijnenergieDe keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is dan ook een kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren.
In de keuken bevinden zich tal van toestellen. We beperken ons voor deze simulatie tot drie van de grootste verbruikers: de koel-vriescombinatie, de vaatwasmachine en de kookplaat.
Koel-vriescombinatie - jaarlijkse besparing: 66,98 euro
Een koel-vriescombinatie is haast onmisbaar in elke keuken.
Het toestel Beko RCSA406K40XBN met een totale inhoud van 386 liter (266 liter koelkast, 120 liter diepvriezer) draagt het energielabel E en heeft een energieverbruik van 254 kWh per jaar.
Dat zetten we naast Samsung Bespoke met een totale inhoud van 387 liter (273 liter koelkast, 114 liter diepvriezer) en het gunstige energielabel A. Het geschatte jaarlijkse verbruik klokt in dat geval af op 108 kWh.
Het mediaan energietarief via Mijnenergie.be bedraagt 45,88 eurocent per kilowattuur. Dat betekent dat je met het energiezuinigere toestel op jaarbasis 66,98 euro bespaart.
Ook buiten de keuken vallen er euro’s te besparen: hoeveel kan je je energiefactuur drukken door je droogkast regelmatig te onderhouden?
Vaatwasmachine - jaarlijkse besparing: 37,62 euro
Voor de vaatwasmachine vergelijken we opnieuw wat de vervanging van een toestel met energielabel E door een apparaat met energielabel A oplevert.
De Whirlpool WFC 3C26N F verbruikt 190 kWh per 200 cycli.
Bij het energiezuinigere alternatief, de Bosch SMS6TCI00E, slinkt het verbruik tot 108 kWh.
Het voordeel op jaarbasis bij de huidige energieprijzen: 37,62 euro.
Kookplaat - jaarlijkse besparing: 40 euro
Voor het verbruik van de kookplaat is vooral de energiebron doorslaggevend. Het Nederlandse Milieu Centraal becijfert het jaarlijkse verbruik van een doorsnee gasvuur op 381 kilowattuur (kWh).
Bij een inductiekookplaat gaat de voorlichtingsorganisatie uit van een stroomverbruik van 175 kWh. Een keramische kookplaat verbruikt ongeveer 30 procent meer met ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer verbruikt het meest: 260 kWh per jaar.
De switch van een gewone elektrische kookplaat naar een inductiekookplaat levert je op jaarbasis een voordeel van 40 euro op. De omschakeling naar een gaskookplaat resulteert in een nog grotere besparing, maar is in het teken van de energietransitie minder aangewezen.
Vergeet het capaciteitstarief niet
Naast het standaardverbruik per toestel, bepaalt ook het piekverbruik sinds 1 januari voor een deeltje onze energiefactuur. Hoe hoger het maximale vermogen van een toestel, hoe sneller het gebruik ervan jouw maandpiek doet oplopen.
Het capaciteitstarief in de praktijk: welke toestellen gebruik je best niet tegelijk?
Conclusie
Het spreekt voor zich dat je niet zomaar alle keukentoestellen de deur moet uitgooien. Maar wanneer toestellen aan vervanging toe zijn, neem je het energielabel best mee in jouw keuze. Bij de huidige energieprijzen win je het prijsverschil bij aankoop veelal al na enkele jaren terug.
Opgelet: Voor de bovenstaande berekeningen werden de energieprijzen van eind januari gebruikt.
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
Mijnenergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
“Het grootste risico voor de belegger is de belegger zelf”: de 10 grootste beleggingsrisico’s en hoe je ze kan vermijden
Beleggen? Oké. Maar speel je dan niet met je spaarcenten? “Je weet dat er risico’s zijn bij het beleggen, maar als je je bewust bent van de gevaren op de financiële markten, kan je er beter mee omgaan en toch een mooi rendement behalen”, zegt geldexpert Pascal Paepen. Hij overloopt de grootste risico’s en vertelt hoe je je ertegen kan beschermen. -
-
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
29
Kernkabinet start conclaaf voor begrotingscontrole: De Croo hoopt nog wat extra te besparen, maar dat ziet niet iedereen zitten
Het kernkabinet vangt vrijdagnamiddag zijn driedaags begrotingsconclaaf aan. Premier Alexander De Croo (Open Vld) hoopt tijdens die budgettaire oefening wat extra te besparen, maar niet iedereen binnen Vivaldi ziet een bijkomende inspanning zitten. -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen bouwen die zonder piloot vliegen, ook voor personenvervoer
Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI, een evenementenhal in Amsterdam-Zuid. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.