Is er ergens nog geld voor u? Bijna half miljard euro aan slapende tegoeden wachten op eigenaar

Shutterstock
Belgen hadden eind vorig jaar 482,96 miljoen euro aan slapende tegoeden staan. Dat is 25,23 miljoen meer dan eind 2017, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. De tegoeden kunnen nog terugvloeien naar de rechtmatige eigenaar, want pas na 30 jaar stromen ze definitief in de staatskas.

Slapende tegoeden zijn bankrekeningen, verzekeringsovereenkomsten of kluizen waarmee al minstens vijf jaar niets is gebeurd en er ondertussen ook geen contact meer geweest is tussen de houder of de rechthebbende (bijvoorbeeld een erfgenaam) van de rekening enerzijds en de financiële instelling anderzijds. 

Het gaat bijvoorbeeld om rekeningen die grootouders voor hun kleinkinderen hadden geopend, maar waarvan ze hen nooit op de hoogte hebben gebracht. De fiscus beheert de rekeningen in zijn zogenaamde deposito- en consignatiekas. Wie dertig jaar lang niet reageert, is zijn geld definitief kwijt aan vadertje staat. 

Maar goed nieuws: iedereen kan via 
slapenderekeningen.be controleren of er nog ergens vergeten geld ligt te wachten. Vorig jaar ontving Financiën 3.117 opzoekingsaanvragen. Daarvan waren er 1.009 negatief, wat wil zeggen dat er voor deze personen geen slapend tegoed bestaat.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ray Van gucht

    Men kan ook gewoon deze mensen kontakteren !

  • Ludwig Vanden Boer

    Weet er iemand hoe men controleert of er nog slapende tegoeden zijn van overleden familieleden zonder bevoorrechte erfgenamen en hoe men tegoeden terug vindt die vele jaren gleden geplaatst zijn onder een naam die geen persoon nog identificeerbare firma of vereniging behelst, bv de kinderen van mevr X.