Is een voorschot van 1.000 euro realistisch? “Sommige energieleveranciers willen hun cashpositie versterken op kosten van de consument”
MijnenergieVerschillende consumenten uiten op sociale media hun ongenoegen over de volgens hen absurd hoge voorschotbedragen die hun energieleverancier hen adviseert. Is die frustratie gerechtvaardigd? Mijnenergie.be legt uit hoe je zélf een correct voorschot berekent.
Waarom stellen energieleveranciers een hoger voorschotbedrag voor?
De jaarfactuur voor elektriciteit en aardgas samen ging het voorbije jaar gemiddeld met meer dan 3.600 euro de hoogte in. Wie een jaar geleden een nieuw contract met variabel tarief afsloot en zijn voorschotbedrag niet aanpaste, betaalt aan het einde van het contractjaar een gepeperde slotfactuur. Een hoger voorschotbedrag beschermt de consument dus tegen een haast onbetaalbare eindafrekening.
Moet je het advies van de energieleverancier volgen?
Je hoeft het voorstel van jouw leverancier vanuit wettelijk perspectief niet te volgen. Energieleveranciers mogen voorschotfacturen niet verhogen zonder akkoord van de klant. In het geval van een realistische inschatting is het wel raadzaam om het voorschotbedrag op te krikken. Je verspreidt de energiekosten dan doorheen het jaar, waardoor je onaangename verrassingen achteraf vermijdt.
Sommige leveranciers stellen hun klanten vandaag een maandelijkse voorschotfactuur van meer dan 1.000 euro voor. Kan dat wel?
Veel hangt uiteraard af van hoeveel je exact verbruikt. Lijkt het voorschotbedrag absurd hoog, dan speel je voor bank voor jouw energieleverancier. Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva de Bleecker (Open Vld) gaf eerder aan dat het in sommige gevallen niet onverstandig is om het voorstel niet te volgen. “Een aantal energieleveranciers trekken hun voorschotten zo fors op dat de indruk ontstaat dat de stijging van het voorschot forser is dan de stijging op de markt. Dat zou erop kunnen wijzen dat het bedrijf zijn eigen cashpositie tracht te versterken op kosten van de consument”, luidde het.
Hoe zorg je ervoor dat jouw energieleverancier een nauwkeurige inschatting kan maken?
Geef zeker jouw meterstanden tijdig door. Je kan er ook voor opteren om het systeem met voorschotbedrag in te wisselen voor een maandelijkse afrekening op basis je werkelijke verbruik. Je betaalt dan naar analogie met de telefoniefactuur maandelijks exact voor wat je de voorbije maand hebt verbruikt. Lees hier meer over de voor-en nadelen van een maandelijkse afrekening voor energie.
Hoe bepaal je zelf een realistisch voorschotbedrag?
Klanten die over een digitale meter beschikken, kunnen hun verbruik opvolgen in het gebruikersportaal van Fluvius. Verschillende energieleveranciers bieden in hun app nu ook de mogelijkheid om jouw energiekosten te monitoren. Je merkt op die manier dus of je factuur hoger of lager uitvalt dan de som van de voorschotbedragen. Eigenaars van een analoge meter kunnen hun verbruiksgegevens handmatig invoeren in de klantenomgeving van hun leverancier. Wil je jouw actuele energiekosten exact kennen en schuw je enig rekenwerk niet, dan vermenigvuldig je jouw verbruik op maandbasis met de op dat moment geldende variabele prijzen. Die informatie vind je terug op de tariefkaart van jouw energieleverancier. Bekijk hier de tariefkaart van je energieleverancier.
Lees ook op mijnenergie.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie. MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme camera vervangt handscanner aan kassa's van Colruyt in Halle
In de Colruyt-winkel in Halle is vanaf vandaag een ‘easy check out’-kassa te vinden, waar het personeel zijn handscanner grotendeels achterwege mag laten. Een camera boven de kassa scant, aan de hand van artificiële intelligentie, de producten die van de ene in de andere kar worden overgeladen. Het gaat nog om een test, maar de retailer plant het systeem later ook naar andere winkels uit te rollen. “We hebben heel positieve toekomstvooruitzichten over dit systeem”, zegt woordvoerster Eva Biltereyst. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
-
Twee op de vijf Belgen kiezen dit jaar voor goedkopere vakantie
Twee op de vijf Belgen zijn van plan om dit jaar minder geld aan hun vakantie te spenderen. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd naar aanleiding van het Vakantiesalon, dat vandaag in Brussel van start is gegaan. -
13
Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen
De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021. -
Noorwegen verliest 152 miljard euro op de beurs
Liefst 152 miljard euro verlies. Dat is het rapport dat de beheerders van het Noorse staatinvesteringsfonds moeten voorleggen over 2022. De zware terugval van de beurzen spaarde ook hen niet. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?