Exclusief voor abonnees

Is een fooi geven verplicht? En 7 andere dingen die je moet weten over fooien

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Fooien moeten sociaal en fiscaal vrijgesteld worden, vindt Horeca Vlaanderen. Maar hoeveel fooi geven wij nu eigenlijk in een restaurant of café? En is het verplicht? Kan het geven van een fooi beledigend overkomen? Hier vind je acht weetjes over fooien.

Is het geven van een fooi verplicht?

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @imke de meester, inderdaad, het is zelfs belachelijk om een fooi te geven aan de uitbater, hij verdient immers aan wat je consumeert. -- @johanneke li, ook waar wat je zegt: waarom een fooi aan een ober en niet aan de winkelbediende die je bedient? Of aan de bezorgers van pakjesdiensten, de vaklui die in opdracht van een baas iets komen herstellen/installeren, enzovoort?

 • Daniel Wouters

  In het artikel over fooien zit geen verwijzing naar de 16% die verplicht opgenomen is ,een beetje onderzoek over deze materie,had een correcte situatie geschetst,in plaats van de indrukte te geven dat kelners onderbetaald zijn,punt is dat men flexjobs per uur betaald en de16% ? wel bij een goed draaiende zaak blijft hier nog genoeg van over voor de baas.

 • imke de meester

  ik geef in een restaurant/taverne/café een fooi als het niet de baas is.

 • Jean Emare

  Ik geef enkel fooi als ik werkelijk tevreden ben.. en anders betaal ik gewoon. Ik krijg ook geen fooi bij mijn job, dus waarom zou ik.

 • Fernand Somers

  Als men de studenten in de horeca die 16 percent waar ze recht op hebben zou uitbetalen,dan zouden diegenen die het hardst werken het meeste verdienen. Of heb ik dat verkeerd voor??