Exclusief voor abonnees

Is een fooi geven verplicht? En 7 andere dingen die je moet weten over fooien

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Fooien moeten sociaal en fiscaal vrijgesteld worden, vindt Horeca Vlaanderen. Maar hoeveel fooi geven wij nu eigenlijk in een restaurant of café? En is het verplicht? Kan het geven van een fooi beledigend overkomen? Hier vind je acht weetjes over fooien.

Is het geven van een fooi verplicht?

“Gasten ronden de rekening meestal vrijwillig naar boven af, maar in België en Nederland is het niet verplicht”, zegt de Nederlandse reisjournaliste Tineke Zwijgers. Zij is auteur van de reisgids ‘Wat & Hoe België’. “In de Verenigde Staten gaat het wel om een verplichting. Daar krijgt het bedienend personeel een erg laag salaris en is het echt afhankelijk van fooien.”

Hoeveel is gebruikelijk?

“Fooi wordt in België gegeven als blijk van waardering en meestal in de vorm van laat het wisselgeld maar zitten”, stelt de ‘GWK Travelex gids voor de voorbereide reiziger’. Een percentage van 5 tot 10 procent bovenop de rekening geven kan natuurlijk ook. Dat percentage geldt ‘als norm’ in heel Europa. En wij Belgen zijn best gul, blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen: meestal (in 80 procent van de gevallen) maken de fooien 2 procent van de dagomzet uit.

Geven we onze fooien cash?

In 92 procent van de gevallen wel, zegt Horeca Vlaanderen. Slechts 8 procent van de klanten geeft een ‘elektronische fooi’ wanneer ze betalen met een kaart. Deze fooien kan de horeca-uitbater niet integraal doorgeven aan zijn personeel, want daar moet nog een aanzienlijk deel worden afgetrokken voor onder andere bedrijfsvoorheffing en RSZ.

Geven we minder dan vroeger?

Neen, volgens de steekproef van Horeca Vlaanderen. “In vergelijking met vorige zomer geeft 70 procent van de horecazaken aan dat ze evenveel of zelfs meer fooi ontvangen”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Beïnvloedt muziek onze gulheid?

Ja. Uit onderzoek van de Universiteit van Innsbruck blijkt dat klanten meer fooi geven aan de obers als er opbeurende muziek wordt gedraaid. De meeste nummers van ABBA en hits van Queen maken klanten vrijgeviger. 

Is er een verschil tussen België en Nederland?

Tineke Zwijgers: “Nederlanders zijn wat directer dan Vlamingen. In Nederland kan je op veel plaatsen niet meer contant betalen. Dan komt het regelmatig voor dat het personeel je de betaalautomaat overhandigt en je toont waar je ja of nee moet antwoorden op de vraag ‘wil je een fooi geven?’. Dan voel ik wel een soort verplichting. In België heb ik het nog niet meegemaakt dat ik niet contant mocht betalen. Dus daar heb ik meer het idee dat ik mag kiezen om al dan niet iets extra’s neer te leggen.”

In zijn boek ‘Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen’ schrijft Mick Matthys trouwens dat de gewoonte om een fooi te geven in de horeca als de service goed was, bij Nederlanders  veel gebruikelijker is dan bij Belgen.

Is een fooi geven beledigend?

In ons land uiteraard niet, wel integendeel. Maar de Japanners vinden het geven van een degelijke, goede service aan hun gasten zo vanzelfsprekend dat het geven van een fooi als beledigend wordt ervaren. Dat was in Turkije vroeger ook zo maar is stilaan veranderd door het toerisme.

Wat gebeurt er met de fooien in ons land?

Matthias De Caluwe: “Fooien worden in 50 procent van de gevallen gedeeld met al het personeel. In 26 procent van de gevallen zijn ze enkel voor het zaalpersoneel en in 24 procent worden ze gebruikt om bijvoorbeeld een teambuilding te organiseren.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  @imke de meester, inderdaad, het is zelfs belachelijk om een fooi te geven aan de uitbater, hij verdient immers aan wat je consumeert. -- @johanneke li, ook waar wat je zegt: waarom een fooi aan een ober en niet aan de winkelbediende die je bedient? Of aan de bezorgers van pakjesdiensten, de vaklui die in opdracht van een baas iets komen herstellen/installeren, enzovoort?

 • Daniel Wouters

  In het artikel over fooien zit geen verwijzing naar de 16% die verplicht opgenomen is ,een beetje onderzoek over deze materie,had een correcte situatie geschetst,in plaats van de indrukte te geven dat kelners onderbetaald zijn,punt is dat men flexjobs per uur betaald en de16% ? wel bij een goed draaiende zaak blijft hier nog genoeg van over voor de baas.

 • imke de meester

  ik geef in een restaurant/taverne/café een fooi als het niet de baas is.

 • Jean Emare

  Ik geef enkel fooi als ik werkelijk tevreden ben.. en anders betaal ik gewoon. Ik krijg ook geen fooi bij mijn job, dus waarom zou ik.

 • Fernand Somers

  Als men de studenten in de horeca die 16 percent waar ze recht op hebben zou uitbetalen,dan zouden diegenen die het hardst werken het meeste verdienen. Of heb ik dat verkeerd voor??