Professor Hans Degryse: “Als het allemaal zo veilig was, waarom moeten ze het dan zo nadrukkelijk zeggen?”
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Hans Degryse: “Als het allemaal zo veilig was, waarom moeten ze het dan zo nadrukkelijk zeggen?” © REUTERS / Joel Hoylaerts / Photo News

INTERVIEW. “Garandeer tijdelijk alle spaartegoeden”: economieprof pleit voor ‘whatever it takes’-moment

Een “whatever it takes”-moment. Dat is er nodig om de rust rond de banken te doen weerkeren, zegt professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven). Hij pleit ervoor dat de Europese Centrale Bank tijdelijk alle spaartegoeden garandeert. Nu ligt die grens op maximum 100.000 euro. “Er is nu een stuk wantrouwen dat puur psychologisch is.”

13 reacties

 • Ronald Van Beneden

  2 maanden geleden
  Ook de praat van een expert. Net als de kikker in een kookpot waarvan het water langzaam opgewarmd wordt. Heeft er al iemand vertelt hoeveel uw euro waard is na de bankencrash? Krijg dan maar 100.000 euro. Zeveren kunnen ze als de beste. Komt daarbij geld brengen mag altijd, uw geld terugkrijgen daarentegen.
 • Leonarda Van Opbroecke

  2 maanden geleden
  Tuurlijk zeg gewoon dat we onze spaarcentjes , als we die nog hebben op banken zetten waar de overheid aandeelhouder van is.
 • Philip Van Langenhove

  2 maanden geleden
  De europese banken zijn extreem gezond ! Credit Suisse was de enige (reeds vorig jaar) met verliescijfers in heel Europa.Het is reeds 2 jaar duidelijk dat er iets zou gebeuren met Credit Suisse, bvb een overname . Stop met paniek zaaien ! Niet netjes ! Ook een professor zou moeten weten dat het nu niet aan de orde is om te panikeren .
 • Lieve Burssens

  2 maanden geleden
  Waarom tijdelijk? Om de optie de boel te kunnen bezeiken open te houden? Herwig Bomon
 • Mich Vanderhoydonck

  2 maanden geleden
  Vertrouw de banken niet , ze rijden enkel voor eigen rekening , niet voor de uwe . Intresten stoppen de meesten in eigen zak .