Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Thinkstock

Inkomsten erfbelasting vorig jaar op zelfde niveau als 2019

In 2020 werd, net zoals in 2019, ruim 1,4 miljard euro aan erfbelasting geïnd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) op een vraag van Katrien Schryvers (CD&V). Door de verlenging van de aangiftetermijn zal de impact van de coronacrisis in de cijfers vooral tot uiting komen in de inkohieringen in 2021.

 1. Wettelijk samenwonen: wat zijn de belangrijkste geldzaken die je moet weten? “Alle facturen bewaren is cruciaal”
  PREMIUM

  Wettelijk samenwonen: wat zijn de belangrijk­ste geldzaken die je moet weten? “Alle facturen bewaren is cruciaal”

  Veel koppels zetten hun liefde voor elkaar graag om in een officiële verbintenis. Wie niet voor het huwelijk gewonnen is, kan er dan voor kiezen om wettelijk te gaan samenwonen. De belangrijkste drijfveer is er vaak eentje van financiële en fiscale aard. Maar hoeveel kost het? Wat met je belastingen en wat als je uit elkaar gaat? Notaris Goedele Vandekerckhove en fiscaal expert Michel Maus leggen het geldaspect van wettelijk samenwonen uit.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Hoe kan je zoveel mogelijk nalaten aan je kleinkinderen? "Een hand- en bankgift zijn volledig belastingvrij als je niet sterft binnen de 3 jaar"
  PREMIUM

  Hoe kan je zoveel mogelijk nalaten aan je kleinkinde­ren? "Een hand- en bankgift zijn volledig belasting­vrij als je niet sterft binnen de 3 jaar"

  Grootouders die een mooi spaarpotje hebben opgebouwd, vragen zich vaak af hoe ze hun kleinkinderen het best vooruit kunnen helpen. Zeker als hun kinderen zelf al gesetteld zijn en geen financiële hulp meer nodig hebben. Onze geldexpert Paul D’Hoore legt uit welke mogelijkheden er zijn. We kunnen alvast verklappen dat niéts ondernemen het duurste zal uitdraaien.
 3. In hun winkels vind je alles, in hun belastingaangifte niet: fiscus jaagt op familie achter Supra Bazar in één van grootste dossiers ooit
  PREMIUM

  In hun winkels vind je alles, in hun belasting­aan­gif­te niet: fiscus jaagt op familie achter Supra Bazar in één van grootste dossiers ooit

  ‘Je vindt er alles’, luidt de slogan van Supra Bazar. Maar het lijkt erop dat de familie achter de West-Vlaamse keten die leuze niet heeft doorgetrokken in haar belastingaangiftes. Het fortuin van de Vanhalsts - dat gespreid is van Menen tot Mauritius - zou oplopen tot 250 miljoen euro, en daar heeft de fiscus hoegenaamd geen verklaring voor. Intussen betalen ze wel jaarlijks honderdduizenden euro’s aan hun financieel adviseur in Luxemburg. Een blik op één van de grootste fiscale dossiers ooit.

Geld