Winkelen is door de huidige inflatie duurder geworden.
Volledig scherm
PREMIUM
Winkelen is door de huidige inflatie duurder geworden. © ANP

Inflatie stijgt naar hoogste niveau in bijna 50 jaar... En het is nog (lang) niet gedaan: “Volgende maand al nieuwe overschrijding spilindex”

In plaats van te stagneren, is de inflatie in oktober nóg toegenomen, tot 12,3 procent. Bovendien is ook de spilindex overschreden, waardoor de uitkeringen, pensioenen en ambtenarenwedden zullen stijgen. Net als de lonen in de privésector. En daar stopt het niet bij, want volgende maand wordt alweer een nieuwe overschrijding voorspeld. Bovendien moet de zwaarste klap nog altijd komen. “En dan zitten we pas echt in een koopkrachtcrisis.”

42 reacties

 • Vital Verstraten

  3 maanden geleden
  De enige manier om hyperinflatie te stoppen, zijn ernstige renteverhogingen, maar gaan we dat a la Volker style doen zoals in 1980, want toe was de inflatie ook meer dan 10 procent. Dit zou betekenen dat we de rente naar 20 procent zouden moeten optrekken, en ja , dan is de staat failliet. Dat krijg je als de meest incompetente praatjesmaker een land gaan leiden, of zoals nu bij de ECB die advocate, die gaat het eens doen, nul komma nul kennis van economie, net zoals Powell van de FED.
 • Ives Ameel

  3 maanden geleden
  Het is totaal de schuld van de oorlog taal van de EU die moeten zo nodig ruzie maken met één van de grootste energie leveranciers voor iets wat ons totaal niet aangaat. Een goed idee ware onze facturen op te sturen aan die kliek van de EU zij kunnen dan hun grootheid waanzin betalen.
 • DIRK VAN DESSEL

  3 maanden geleden
  Waarom verlagen bedrijven hun winstmarges niet drastisch in plaats van "te besparen op personeel", zodat er meer ruimte komt voor loonopslag en indexaties ?
 • Bernard Vanderstraeten

  3 maanden geleden
  Staken, ja idd. ik verlies heel veel een dag inkomsten. Staking is aangekondigd dus kan niet terugvallen op overmacht. Misschien moet het staken eens anders verlopen, zonder dat iedereen er de dupe van wordt, want ook diegene die zo luid roepen voor te staken zijn de dupe. De gewone man voelt het altijd het hardste, zoals altijd dus. En zij die het zouden moeten voelen die worden niks gewaar
 • Stephanie Proost

  3 maanden geleden
  Is het systeem van inflatie berekenen hetzelfde als 50 jaar geleden? Geeft inflatie een waargetrouw beeld van de koopkracht of levensduurte? Ik koop niet elke maand een nieuwe tv of smartphone bijvoorbeeld. Wel is er de huur, electriciteit, gas, internet, eten, drank en vervoer. Vergelijk dat een keer met ons netto inkomen. Dan pas kunnen we spreken over koopkracht of levenduurte in mijn ogen.
 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.