De kerninflatie, zonder de invloed van de sterk schommelende prijzen voor energie en levens- en genotsmiddelen, steeg in januari naar de hoogste stand in vijf jaar.
Volledig scherm
De kerninflatie, zonder de invloed van de sterk schommelende prijzen voor energie en levens- en genotsmiddelen, steeg in januari naar de hoogste stand in vijf jaar. © Getty Images

Inflatie eurozone schiet omhoog: vooral voedsel, alcohol en tabak duurder

De inflatie in de eurozone is in januari fors toegenomen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Vooral de prijzen van voedsel, alcohol en tabak gingen omhoog.

4 reacties

 • Lisette Theunis

  2 maanden geleden
  De enigste uitweg uit de torenhoge schuldenberg is een jarenlange hoge inflatie en een voldoende economische groei. Geldcreatie en Inflatie hebben helaas ook gevolgen voor de man in de straat.
 • Chris Dupont

  2 maanden geleden
  De prijsstijgingen zijn dus een gevolg van accijnsverhogingen. Waarmee meteen aangetoond is dat deflatie, waar zoveel economen voor vrezen en de politiek siddert en beeft, te vermijden is: gewoon door de BTW te verhogen.
 • Vital Verstraten

  2 maanden geleden
  Inflatie is de expansie van de geldhoeveelheid en stijgende prijzen KUNNEN een gevolg zijn van inflatie. Er kan zelf prijsinflatie zijn bij stabiele prijzen en dat wil zeggen dat de prijzen gedaald zouden zijn als die bende van de ECB niet meer geld had bijgedrukt dan dat de economie in de EU gegroeid is. Wacht maar totdat het bijgedrukt geld van M0 in de echte economie komt en DAN zal men pas een ECHTE prijsinflatie zijn, of anders gezegd een ontwaarding van de Euro door de EU.
 • Leo Marien

  2 maanden geleden
  Men blijft maar geld bijdrukken, de inflatie zal pas echt stijgen als corona verdreven zal zijn. Zowel in EU als VS roept men om de inflatie naar min. 2% op te drijven, terwijl de rente op nul blijft. Hun definitie van een stabiele munt. Een meter is voor deze mensen volgend jaar een meter en 2 cm., het jaar daarop 104,04cm, het jaar daarop 106,12€ cm .. U moet dan ook naar de waarde van uw centen kijken, wat kan ik met mijn spaarcenten kopen. Het getal zal niet veranderen, de waarde ervan wel.
 1. Wat te doen met je spaarboekje na crisisjaar 2020? Beursexpert legt uit hoe je je geld het best laat renderen
  PREMIUM

  Wat te doen met je spaarboek­je na crisisjaar 2020? Beursex­pert legt uit hoe je je geld het best laat renderen

  Wat brengt de beurs na het rampjaar 2020? Spaarrentes lijken nog jaren laag te blijven, en ook van termijnrekeningen, kasbons en obligaties hoef je weinig grote opbrengsten te verwachten. “Wie niet vertrouwd is met de beurs zou er minstens toch van moeten proeven”, is alvast het advies van onze financieel expert Pascal Paepen. Hij gaat na of 2021 beter wordt voor wie geld te beleggen heeft.
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!

Geld