IN KAART. Bekijk hier hoeveel het gemiddeld inkomen in uw gemeente bedraagt

.
HLN .
Het gemiddelde netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2017 18.331 euro per jaar. Een jaar eerder ging het nog om 17.824 euro. Onder dat cijfer schuilen echter heel wat regionale verschillen. Zo moeten de inwoners van het Waals en vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het met beduidend minder financiële middelen stellen dan de Vlaming. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Bekijk de cijfers voor jouw gemeente op de kaart en in de tabel onderaan.

Met een bedrag van 19.636 euro ligt het gemiddelde inkomen van de Vlaming 7 procent boven het nationale gemiddelde. Het gemiddelde inkomen van de Waal ligt 6 procent onder het Belgische cijfer, terwijl een Brusselaar het op jaarbasis gemiddeld met liefst 22 procent minder moet stellen. Het netto belastbaar inkomen is je brutoloon zonder socialezekerheidsbijdragen en aftrekbare kosten.

Op provinciaal vlak blijft Vlaams-Brabant de koploper (21.462 euro). Ook in Waals-Brabant ligt het gemiddeld inkomen per inwoner met 21.035 euro boven de kaap van 21.000 euro. Oost-Vlaanderen vervolledigt de top drie (19.927 euro), Antwerpen staat op vier en West-Vlaanderen op vijf. Limburg kent duidelijk het laagste gemiddelde inkomen in Vlaanderen met 18.311 euro. Henegouwen blijft de armste provincie, maar Brussel scoort dus nog lager (14.372 euro).

Sint-Martens-Latem blijft rijkste gemeente

Als we naar de gemeenten kijken, blijft Sint-Martens-Latem de rijkste van het land (30.748 euro). Keerbergen, Oud-Heverlee, het Waals-Brabantse Lasne (de eerste Waalse gemeente) en het Antwerpse Hove vervolledigen de top vijf van rijkste gemeenten.

Het Brusselse Sint-Joost-ten-Node blijft de hekkensluiter (9.297 euro) met een inkomen dat bijna 50 procent lager ligt dan het nationale gemiddelde. Met Sint-Jans-Molenbeek, Farciennes (de armste Waalse gemeente), Anderlecht, Dison, Schaarbeek, Koekelberg en Brussel telt België nog zeven andere gemeenten waar het gemiddelde inkomen per inwoner minstens 30 procent onder het nationale gemiddelde ligt. Het West-Vlaamse Mesen heeft de laagste inkomens van Vlaanderen (13.719 euro).

 De cijfers zijn berekend op basis van de aangiftes van de personenbelasting van vorig jaar, dus voor de inkomsten van 2017 en geven de belastbare inkomsten uit beroep, vervangingsinkomens, pensioenen, dividenden, het kadastraal inkomen en onderhoudsuitkeringen weer. Niet-belaste inkomsten zoals kindergeld en het leefloon maken geen deel uit van de fiscale inkomens.

Lees ook: 

Lege bankrekening aan het eind van de maand? Zo houdt u meer geld over

Je loon laten stijgen zonder verhoging van je brutoloon? Deze voordelen leveren honderden euro’s per jaar op

Acht gouden regels om het maximum uit je pensioensparen te halen
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Wouters

  In de USA worden de ex-militairen die meer dan 10 jaar dienst hebben; gratis verzorgd, hier in België worden ze aan hun lot overgelaten na een zwaar arbeidsongeval met zware letsels, terwijl de vluchtelingen alles krijgen die nooit solidariteit betaald hebben dit lijdt tot zeer grote conflicten.......

 • Eric Grosemans

  Karel Tichmann, 42% van de Amerikanen heeft minder dan 10000 $ voor zijn pensioen, dan is 25000 € per jaar een zeer mooi bedrag, waar je goed van kunt leven, ik moet het 18000 doen, en kan goed rond komen.

 • Gino Denil

  Pensioen van een zelfstandige wordt, als bij een werknemer, berekend op zijn sz bijdragen en de duurtijd loopbaan. Bij een laag fiscaal inkomen lage sociale bijdragen, bij een hoger dus hogere sociale bijdragen. Minimum pensioen voor een zelfstandige bij 45 jaar is alleenstaande 1.266,37, als gezin 1.582,46, of 40/45 daar van jozef vermeeren. Laag pensioen heb je dus als je al die tijd een laag inkomen opgeeft bij de fiscus, wat de meeste zelfstandigen heel creatief deden.

 • Gino Denil

  Op een hele loopbaan betaalde ik als loontrekkende ook 1 miljoen aan belastingen en sociale bijdragen. En dat was dan samen ongeveer of iets meer dan de helft van mijn inkomen. Maar ik vermoed dat je als ondernemer, jozef vermeeren, er uiteindelijk toch meer winst en kapitaal aan over hield dan een loontrekkende. Bovendien hebben de zelfstandigen zelf hun systeem van sociale zekerheid en pensioenen opgebouwd. Als je bvb niet betaald voor een werkloosheidsverzekering kan je er ook geen trekken.

 • Christian Alex

  De 500.000 zelfstandigen halen 3 miljard uit de sociale zekerheid. De 500.000 ambtenaren halen 20 miljard uit de sociale zekerheid. Het is niet helemaal te zien in de cijfers: doorbetalen in geval van ziekte bijvoorbeeld nog niet meegerekend.