.
Volledig scherm
. © HLN

IN KAART. Bekijk hier hoeveel het gemiddeld inkomen in uw gemeente bedraagt

Het gemiddelde netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2017 18.331 euro per jaar. Een jaar eerder ging het nog om 17.824 euro. Onder dat cijfer schuilen echter heel wat regionale verschillen. Zo moeten de inwoners van het Waals en vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het met beduidend minder financiële middelen stellen dan de Vlaming. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Bekijk de cijfers voor jouw gemeente op de kaart en in de tabel onderaan.

46 reacties

 • Walter WOUTERS

  3 jaar geleden
  In de USA worden de ex-militairen die meer dan 10 jaar dienst hebben; gratis verzorgd, hier in België worden ze aan hun lot overgelaten na een zwaar arbeidsongeval met zware letsels, terwijl de vluchtelingen alles krijgen die nooit solidariteit betaald hebben dit lijdt tot zeer grote conflicten.......
 • Eric Grosemans

  3 jaar geleden
  Karel Tichmann, 42% van de Amerikanen heeft minder dan 10000 $ voor zijn pensioen, dan is 25000 € per jaar een zeer mooi bedrag, waar je goed van kunt leven, ik moet het 18000 doen, en kan goed rond komen.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Pensioen van een zelfstandige wordt, als bij een werknemer, berekend op zijn sz bijdragen en de duurtijd loopbaan. Bij een laag fiscaal inkomen lage sociale bijdragen, bij een hoger dus hogere sociale bijdragen. Minimum pensioen voor een zelfstandige bij 45 jaar is alleenstaande 1.266,37, als gezin 1.582,46, of 40/45 daar van jozef vermeeren. Laag pensioen heb je dus als je al die tijd een laag inkomen opgeeft bij de fiscus, wat de meeste zelfstandigen heel creatief deden.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Op een hele loopbaan betaalde ik als loontrekkende ook 1 miljoen aan belastingen en sociale bijdragen. En dat was dan samen ongeveer of iets meer dan de helft van mijn inkomen. Maar ik vermoed dat je als ondernemer, jozef vermeeren, er uiteindelijk toch meer winst en kapitaal aan over hield dan een loontrekkende. Bovendien hebben de zelfstandigen zelf hun systeem van sociale zekerheid en pensioenen opgebouwd. Als je bvb niet betaald voor een werkloosheidsverzekering kan je er ook geen trekken.
 • An Vanden Bossche

  3 jaar geleden
  De 500.000 zelfstandigen halen 3 miljard uit de sociale zekerheid. De 500.000 ambtenaren halen 20 miljard uit de sociale zekerheid. Het is niet helemaal te zien in de cijfers: doorbetalen in geval van ziekte bijvoorbeeld nog niet meegerekend.
 1. Klanten Leen Bakker slaan hun slag met onbedoelde monsterpromo: wat zijn je rechten bij een foute korting?

  Klanten Leen Bakker slaan hun slag met onbedoelde monsterpro­mo: wat zijn je rechten bij een foute korting?

  Wie vorige week de aanbiedingen bekeek op de webshop van interieurwinkel Leen Bakker, kon een unieke slag slaan. De interieurwinkel bood gedurende enkele uren eetkamerstoelen aan met een korting van maar liefst 91 procent. Achteraf bleek het om een vergissing te gaan. Maar wat als jij op zo’n onbedoelde promotie stuit? Professor consumentenrecht Reinhard Steennot legt uit wat je rechten zijn als consument.

Geld