IMF: “Diepe recessie in Europa lijkt uitgemaakte zaak”

Kristalina Georgieva staat sinds begin oktober 2019 aan het hoofd van het IMF.
AFP Kristalina Georgieva staat sinds begin oktober 2019 aan het hoofd van het IMF.
Een diepe recessie in Europa lijkt dit jaar een uitgemaakte zaak. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op basis van de laatste ontwikkelingen van de corona-uitbraak.

De totale economische schade is nog niet duidelijk. Dit hangt volgens het fonds vooral af van hoelang de vele beperkende maatregelen overal van kracht blijven. Elke maand dat grote Europese economieën hun niet-vitale sectoren stil laten liggen, slinkt hun jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) waarschijnlijk met zo'n 3 procent. Bij die inschatting is nog geen rekening gehouden met andere verstoringen.

Minstens zo erg als 2008

Wat betreft de bestrijding van de coronacrisis in Europa, maakt het IMF zich vooral zorgen over de groep landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie. Zij hebben niet allemaal genoeg financiële slagkracht om hun eigen economie goed te ondersteunen. Meerdere van deze landen hebben al bij het IMF aangeklopt voor noodkredieten.

Het IMF vreest wereldwijd voor een recessie die minstens zo erg is als tijdens de financiële crisis van 2008, of erger, zo werd vorige week al bekend. Opkomende economieën hebben naar schatting 
minstens 2.500 miljard dollar (2.266 miljard euro) aan steun nodig. Ook in de grootste economie van de wereld, die van de Verenigde Staten, wordt een economische neergang voorzien.

Lees ook:

Heb je in tijden van corona recht op extra steun van de overheid? Een overzicht van alle tegemoetkomingen (+)

Onze expert Paul D’Hoore: “Laat de kans niet liggen bij lage beurskoersen” (+)
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivo Vandeneynde

  Maar waarom enkel Europa en niet bv China ? Dat zou hen ook eens met beide voeten op de grond zetten.

 • Benny de Groot

  Dat is nog zacht uitgedrukt dan

 • Ray Van gucht

  Het moment om de overtollige regeringen in België buiten te gooien !

 • Dirk Dierckx

  Wij wisten dat al drie weken geleden toen de politiekers allerhande nog sliepen.

 • lieven tanghe

  Wat een voorspelling .Het wordt tijd om al de vetbetaalde ambtenaren minstens de helft van hun salaris af te nemen met als verklaring , als er geen geld binnenkomt dan kan het ook niet uitgegeven worden !