Iedereen krijgt recht op bedrijfspensioen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).
Photo News Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).
Alle werknemers van wie de werkgever een aanvullend bedrijfspensioen aanbiedt, hebben daar binnenkort recht op. Bestaande beperkingen voor jongeren en werknemers met een contract van korte duur, die nu geen aanvullend pensioen opbouwen, worden geschrapt. Dat schrijft De Tijd.

De Kamer zet donderdag het licht op groen voor een wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), die daarmee een Europese richtlijn uitvoert.

Ruim 75 procent van de werknemers in de privésector bouwt een bedrijfspensioen op als aanvulling op het wettelijk pensioen. Het bedrijf, en ook de werknemer, kan daarvoor een deel van het loon opzijzetten bij een pensioenverzekeraar of -fonds. Om een aanvullend pensioen op te bouwen moet een werknemer doorgaans minimaal 25 jaar zijn en minstens een jaar in dienst van zijn bedrijf zijn geweest. Wie minder lang in dienst was, maar voor wie wel geld opzij werd gezet, is dat bedrag kwijt.

De restricties verdwijnen op 1 januari 2019. "Ik verheug mij erop dat de rechten van de werkenden op een bedrijfspensioen worden uitgebreid, wat bijdraagt tot de veralgemening van de aanvullende pensioenen", zegt Bacquelaine.

Wachtperiode van 3 jaar

Ook de vakbonden zijn tevreden met de uitbreiding, de bedrijfswereld heel watminder. "Waarom gaat de minister van Pensioenen verder dan wat Europa van hem eist?", vraagt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zich af. "Werknemers beginnen op dag één pensioenrechten op te bouwen, terwijl Europa een wachtperiode van drie jaar toelaat." 

Waarom gaat de minister van Pensioenen verder dan wat Europa van hem eist?

VBO

De grootste werkgeversorganisatie van het land waarschuwt voor het hoge kostenplaatje, maar ook voor de administratieve rompslomp. "Een bedrijf moet voor elke werknemer- ook al heeft die er maar kort gewerkt - een dossier bijhouden, wat een enorme administratieve overlast betekent."
98 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erik erik hannes

  Backelaine Wordt het gene tijd om je thuis bezig te houden ? Dit zou pas een besparing zijn.

 • Jomme Dockx

  Gelukkig is parlement geen bedrijf ! Ze zouden groen lachen !

 • Willy De Vidts

  Mijn vrouw is 53 jaar oud en al 15 jaar zorgkundige. Op 65-jarige leeftijd zal zij een bedrijfspensioen ontvangen van 250 euro. Opgelet, niet maandelijks, maar eenmalig. Juist genoeg om de begrafeniskoeken mee te betalen !!!!

 • Ronny Demeyere

  Er staat één woord te veel in de titel van dit artikel, namelijk recht. Recht hebben om iets te krijgen in dit landje is met deze parlementariërs gans iets anders dan iets krijgen. De Arco spaarders kunnen erover meepraten. Ondertussen hebben ze er wel voor gezorgd dat de verantwoordelijke een stevig luxueus zitje heeft gekregen, in de nationale bank dan nog, in plaats van achter te tralies te zitten. Geen enkele parlementariër van een andere partij heeft ook maar één opmerking gemaakt daarover.

 • Joannes Vereecken

  "wat voor bedrijven een enorme administratieve overlast betekent": moet ik nu wenen? Goede raad: koop een laptopje in de Macro of zo, en een softwarepakketje, allemaal BTW-recupereerbaar en kosten aftrekbaar natuurlijk, volg een cursus om de aan-uit knop te weten staan (ook volledig aftrekbaar voor de belastingen), en het probleem van de enorme administratieve overlast is weer eens opgelost.