Huurprijzen in Vlaanderen fors hoger dan inflatie: zo veel tellen huurders gemiddeld neer

(Illustratiefoto)
Immoweb (Illustratiefoto)
De huurprijzen in Vlaanderen zijn in een jaar tijd meer dan 5 procent gestegen. Dat blijkt uit de huurbarometer van beroepsorganisatie CIB Vlaanderen. Wie vandaag een woning wil huren, moet daar maandelijks gemiddeld 765 euro voor neertellen, of 39 euro meer dan in 2018. De stijging is fors hoger dan de inflatie (zowat 1,5 procent), maar zou vooral komen door de grote instroom van kwalitatieve nieuwbouw, zegt CIB.

De beroepsorganisatie analyseerde meer dan 15.000 nieuwe huurcontracten. "Daar is de prijsbepaling nog vrij. Tijdens de loop van het contract is dat gebetonneerd en kan er enkel geïndexeerd worden", merkt CIB op. Het is dus enkel bij een nieuwe verhuring dat de prijs zich aan de marktomstandigheden kan aanpassen. Daarnaast kwam er het afgelopen jaar veel nieuwbouw bij, vooral appartementen. "En die bevinden zich in de wat hogere prijscategorieën, waardoor ze de gemiddeldes optrekken", aldus de beroepsorganisatie.

Appartementen in Vlaanderen werden op een jaar tijd 5,3 procent duurder, tot gemiddeld 727 euro per maand.
Bij rijhuizen bleef de prijsstijging beperkt tot 3,4 procent (787 euro), een halfopen bebouwing werd 3 procent duurder (865 euro). Villa's werden dan weer spectaculair (+37 procent) duurder, maar het aanbod is er erg beperkt en dus is vergelijken ook delicater. Luxevastgoed in de Brusselse rand of in Knokke vertekent het gemiddelde, merkt CIB nog op.

Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie om te huren, terwijl Antwerpen en Leuven de duurste centrumsteden zijn. In Limburg en West-Vlaanderen maken de appartementen een inhaalbeweging tegenover de rest van Vlaanderen.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er zou een belasting op huur ingevoerd moeten worden. Maar niet op alle huur of op het volledige bedrag. Maar op dat deel dat overdreven is. Bijvoorbeeld wanneer in een bepaalde mate, na aftrek van de bewezen kosten voor onderhoud, de huur de opbrengst van de waarde van het huis als andere investering op de bank overstijgt. Of in de plaats van huren enkel maar te koppelen aan de index zou men ze ook kunnen koppelen aan de bestaande rente.

 • james vroman

  en ze willen snoeien in de pensioenen dus nog duurder binnenkort...

 • Gino Denil

  De bedoeling van een verhuur is niet om een huurder een huis af te laten betalen, Maria Arens. Dat is juist woeker en rijk willen worden op de kap van een ander. Het soort verhuurders dat ook geen euro wil investeren in zijn eigen onderhoudsverplichtingen. De huur moet het verlies compenseren wanneer je het geïnvesteerd kapitaal zou investeren. Rekening houdend met de dalende intresten en de resultaten van de beleggingen zijn de huren dus nu veel te duur en woeker.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Als ik nu moet gaan huren gaat 2/3 van mijn toekomstig pensioen naar huur. Samen via vrouw huis van haar ouders over gekocht nadien verbouwd en wanneer het af was gescheiden dus alles voor haar en bleef met 5000 euro achter. Half jaar later dochter bij mij 2 jaar later zoon. Alle kosten gedragen voor de rest van hun studies. Hoe kan je dan nog iets opbouwen

 • Emi De graeve

  Als ik zie dat KI, brandverzekering, renoveringskosten en onderhoud van mijn eigen huisje jaarlijks verhogen, dan kan ik begrijpen dat huurprijzen stijgen. De vraag naar huurwoningen wordt - mede door de toenemende overbevolking - groter dan het aanbod en dat weerspiegelt zich in de huurprijzen, Bovendien gelden er voor verhuurders allerlei verplichten en mogen ze niet eens verhuren aan wie ze willen.