HR-bedrijf: "85 keer maandloon sparen nodig om levensstandaard te behouden na pensioen"

Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben.
thinkstock Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben.
Wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen dan best 85 keer zijn nettomaandloon bijeengespaard hebben. Dat kan via het aanvullend pensioen via de werkgever, het pensioensparen en vooral het sparen zonder fiscaal voordeel. Dat becijferde HR-bedrijf Mercer.

Wie 85 keer zijn nettomaandloon moet bijeensparen, heeft een pak werk voor de boeg. Neem een doorsnee Belgische bediende van 35 jaar. Die verdient volgens Mercer ongeveer 2.000 euro netto per maand. Op de wettelijke pensioenleeftijd, 67 jaar, zal deze doorsnee bediende, rekening houdend met de inflatie, een nettoloon hebben van 3.111 euro. Als hij of zij maandelijks een wettelijk pensioen (1e pensioenpijler) van 1.900 euro per maand trekt, dekt dit 62 procent van het benodigde bedrag.

De overige 38 procent moet hij of zij dus gespaard hebben. Dit bedrag komt volgens het HR-bedrijf overeen met 85 keer het nettomaandloon. Het kan opgebouwd worden via de overige drie pensioenpijlers, waarbij sparen zonder fiscaal voordeel (het dagdagelijkse sparen of de 4e pijler) het allerbelangrijkste is (21 procent). Het aanvullend pensioen via de werkgever neemt 12 procent op zich.

De vier peilers van het pensioen.
Mercer De vier peilers van het pensioen.

Pensioensparen

Pensioensparen, "in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt", neemt met 5 procent een kleiner deel in, in de veronderstelling dat het maximaal fiscaal aftrekbare wordt gespaard. Hoe later het pensioensparen start, hoe kleiner ook het aandeel in het totale pensioen, aldus Mercer.

Zelf sparen is dus nodig voor alle inkomens, maar wordt belangrijker met een hoger loon, besluit het bedrijf. "We willen mensen aanraden om bewust bezig te zijn met de opbouw van hun pensioen, ook al lijkt hun pensioen nog veraf", zegt aldus Franky Stevens van Mercer Belgium.

Grafiek sparen voor pensioen.
Mercer Grafiek sparen voor pensioen.31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan geens

  Jaja, de inflatie nietwaar . Er wordt altijd net gedaan alsof het een natuurwet is. Het is het gevolg van het gepruts met het printertje . Niks minder dan een rechtstreekse vermogensheffing .

 • Peter Gijselaar

  Geld op dan ga ik het halen die er wel hebben.

 • Thierry Vansweevelt

  Als ik nu spaar in een sok, ipv op mijn rekening? Ipv mijn geld aan prullen uit te geven of op een spaarrekening te zetten (dan word je gestraft met belasting op sparen). Ik laat mij niet bestraffen voor het sparen! Ik heb maar 50 euro per week om van te leven na aftrek van alle kosten.

 • Thierry Vansweevelt

  Weten jullie hoeveel een zelfstandige netto verdient? Dus na sociale bijdragen? 1000 euro. En daar moeten nog heel veel kosten af. Wat blijft er over? 300 euro. Hoe lang moet je dan sparen?

 • Etienne Vanhoegaerden

  22 maand te gaan netto iets boven. toekomstig pensioen na 30 jaar bediende en 45 jaar gewerkt. 1775 bruto waar halen ze 1900 netto