Jan Vanoverbeke geeft advies voor wie extra wil bijsparen voor een zorgeloos pensioen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vanoverbeke geeft advies voor wie extra wil bijsparen voor een zorgeloos pensioen. © Steven Richardson

Hoeveel pensioen heb je nodig en hoe bouw je dat het beste op? Ex-private banker: “Zet in op een beleggingshorizon van meer dan 20 jaar”

Ietwat vlotjes rondkomen na je actieve werkcarrière: het wordt voor steeds meer mensen een van de grootste financiële uitdagingen én bezorgheden. Uiteraard wil je graag een stevige appel voor de dorst om later je (valse) tanden in te kunnen zetten. Maar hoeveel kapitaal heb je daarvoor nodig en hoe bouw je dat vermogen het beste op? “Laat je niet misleiden door al te gemakkelijke wijsheden”, waarschuwt voormalig private banker Jan Vanoverbeke, auteur van het boek ‘Leren van de rijken’. 

  1. GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen

    GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijk­se uitgaven met die van andere Vlamingen

    Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens.