Hoeveel kan je jaarlijks besparen door zelf boterhammen te smeren in plaats van een lunch te kopen? Wij rekenen het uit
Spaargids.beInflatie doet de broeksriem aanhalen. Dus waarom ook niet letterlijk. Hoeveel kan je besparen wanneer je de lunch op het werk inruilt voor boterhammetjes van thuis? En hoe kan je dat geld beleggen? Spaargids.be geeft tips.
Voor we ons aan het vraagstuk wagen: een precieze berekening maken, is eigenlijk onbegonnen werk. Hoeveel dagen per week werk je buitenshuis? Hoeveel zijn dat er op jaarbasis, want: hoeveel vakantie- en recuperatiedagen geniet je? Laat ons het daarom houden op een werknemer of werkneemster die fulltime werkt in een vijfdagenweek en jaarlijks twintig verlofdagen plus tien wettelijke feestdagen geniet. In 2023 heb je zo dan volgens de berekening van www.eclecticsite.be 229 effectieve werkdagen.
Wanneer we ervan uitgaan dat je met een huisgevulde brooddoos 5 euro bespaart tegenover het dagelijkse bezoekje aan de snackbar of het lunchrestaurant, dan spaar je in theorie 229 x 5 euro of 1.145 euro uit. Na vijf jaar komt dat neer op 5.725 euro en na tien jaar levert dat 11.450 euro op. Daarbij houden we geen rekening met de mogelijke, zeg maar waarschijnlijke, prijsstijging van een belegd broodje en een frisdrank gedurende die periode.
Je besparing op een spaarboekje zetten? Bekijk hier het rendement van de verschillende spaarrekeningen.
Miniem maar gegarandeerd rendement
Een mogelijkheid bestaat erin de bespaarde centen maandelijks over te hevelen naar het spaarboekje. Bij de wettelijke totale minimumrente van 0,11% (0,01% basispremie en 0,10% getrouwheidspremie) op gereglementeerde spaarboekjes bedraagt je rekeningsaldo na vijf jaar dan 5.744 euro en na tien jaar 11.512 euro. Het rendement is dus miniem, maar wel gegarandeerd.
Parkeer je je bespaarde centen op de spaarrekening die op dit moment het hoogste rendement biedt, volgens de vergelijker op Spaargids.be is dit Vision plus van Santander Consumer Bank, dan bedraagt de jaarlijkse totale rente 0,60% (0,05% basisrente en 0,55% getrouwheidspremie). Na vijf jaar heb je in dat geval 5.812 euro bijeen gespaard, na tien jaar dikt je spaarrekening aan tot 11.800 euro. Al mag de spaarrente in tussentijd uiteraard niet gedaald zijn.
Maandelijks beleggen als alternatief
Wie een hoger rendement najaagt, beschikt over aardig wat alternatieven. Opteer je voor zekerheid, dan kan je kiezen voor een maandelijkse storting in een tak 21-spaarverzekering. Ze biedt een gegarandeerde basisrente en een potentiële winstdeelneming. Vergelijk hier tak 21-spaarverzekeringen.
Ben je bereid om risico’s te nemen, dan bieden beleggingsproducten een mogelijke uitkomst. Van beleggingsplannen en pensioenspaarfondsen, over beleggingsfondsen en een maandelijkse aankoop van zogenaamde trackers of ETF’s, tot een tak 23-belegginsverzekering. Aan opties geen gebrek. Om de aangewezen keuze te maken, houd je best altijd rekening met de mogelijke risico’s en het totale kostenplaatje van het product.
Waar zitten jouw spaarcenten het best? Vergelijk hier verschillende beleggingsproducten en hun opbrengsten.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKortrijk/Rollegem
Horecaondernemer Hannes dreigt tot 30 jobstudenten kwijt te raken omdat ze maar 475 uur mogen werken, ACV meldt dat ouders geen kindergeld verliezen
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Na het succes van dit voorjaar: schatkist brengt opnieuw staatsbon uit
De Belgische schatkist brengt op 4 september opnieuw staatsbons uit. De spaarder heeft de keuze tussen staatsbons met verschillende looptijden: 5 jaar, 8 jaar en 10 jaar, zo bevestigt het Agentschap voor de Schuld. De rentevoeten zullen pas op 23 augustus bepaald worden. -
-
GELDFLATER. Lidy kocht een dure douchecabine van slechte kwaliteit: “De vloer is niet eens plat, het is alsof je in een trechter staat”
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Lidy van Lankeren (61), die 5.800 euro kwijt was aan een douchecabine. -
PREMIUM
Lizel (45) en Steven (48) liggen overhoop met hun verzekeraar na woningbrand: “Waarom hebben wij al die jaren een premie van 918 euro betaald?”
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Independer
Op verlof? Zo geef je inbrekers geen kans
Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 6 op de 10 Belgen die op vakantie zijn vrezen voor woninginbraak. Vooral in de zomerperiode zijn ze ongerust om hun woning zonder toezicht achter te laten, meer dan tijdens andere vakanties. Maar hoe bescherm je jezelf tegen diefstal? En wanneer komt je inbraakverzekering tussen? Independer.be weet raad.