Hoeveel bedraagt het gemiddelde hypothecair kredietbedrag? En hoe haal je het maximale uit je geld?
Spaargids.beVoor de consument, die jarenlang kon rekenen op een zeer lage rente, is in de tweede helft van 2022 een nieuwe realiteit ontstaan. Niet alleen het dagelijkse leven werd duurder, maar ook een nieuwe hypothecaire lening. Dat blijkt uit data van adviesbureau hypotheek.winkel, die Spaargids.be kon inkijken.
Fikse daling in derde kwartaal
“Sinds juli 2022 zien we een merkbare daling in het gemiddelde kredietbedrag van onze klanten. In mei en juni kwamen we nog uit boven de 249.000 euro, in juli ging dat naar 233.000, in oktober kregen we een fikse daling tot 220.000 en in november zette de tendens zich voort, met alweer een daling naar 216.516 euro.
Het gemiddelde kredietbedrag voor heel het jaar bedraagt – door de hogere cijfers van de eerste jaarhelft – nog altijd 239.716 euro, maar een dalende tendens is duidelijk ingezet”, stelt David Geerts, CEO van hypotheek.winkel.
Wil jij een woning kopen? Bekijk hier de woonleningen met de laagste vaste rentetarieven.
Lenen wordt duurder
Wat is daarvoor de verklaring? Die ligt zeker en vast voor een groot stuk bij de stijgende inflatie, waardoor ook de hypothecaire rentes flink de lucht in zijn gegaan. Volgens Stabel.be steeg de inflatie in oktober van 11,27 procent naar 12,27 procent. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds juni 1975.
De hoge inflatie deze maand is, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De inflatie van energie levert een bijdrage van niet minder dan 5,95 procentpunt aan het totaal. Het gevolg: meer dan een verdubbeling van de hypothecaire rente.
Is dit een goed moment om een woning te kopen? “Een dag wachten met het aangaan van een lening kan een verschil maken van 80 euro per maand.”
Remmend effect op de prijzen
De economische situatie tast niet alleen de koopkracht aan, maar zorgt ook voor een remmend effect op de woningprijzen. Want niet alleen de hogere rente, maar ook de duurdere energie beperkt de ruimte van de huishoudens om te lenen, wat doorsijpelt in de woningprijzen. De toegenomen onzekerheid die met de energiecrisis gepaard gaat, zorgt er verder voor dat sommige huishoudens een meer afwachtende houding aannemen bij hun beslissing om een woning te kopen of te bouwen.
Hoe groot de afkoeling precies zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen, aangezien dit afhankelijk is van de omvang van de rentestijgingen. KBC Economics gaat er alvast van uit dat de prijsdynamiek van Belgische woningen de komende kwartalen verder zal vertragen. Maar dat er nu al een effect is op de gemiddelde kredietbedragen is duidelijk.
Twee handige tips voor potentiële leners
Tip 1: start bij het maandelijkse aflossingsbedrag
Bij de klanten van hypotheek.winkel blijft de stijgende rente in elk geval een hot topic. Voor hen geldt het advies: kijk in de eerste plaats naar je maandelijkse aflossingsbedrag. “Hoeveel is haalbaar voor de gezinsportefeuille? En vergeet ook de flexibele oplossingen niet. Bijvoorbeeld: bij stijgende rente kan je er met het accordeonprincipe voor opteren om niet de maandlast te laten stijgen, maar de duurtijd van je krediet te verlengen met bijvoorbeeld twee of vijf jaar”, stelt Geerts.
Tip 2: hou rekening met kost energetische renovatie
De consument die zich echt goed informeert, kijkt echter niet alleen naar de maandlast van het krediet, maar houdt van bij het begin rekening met verbouwingen om het pand energievriendelijk te maken. Vanaf volgend jaar is het bijvoorbeeld verplicht om (bij nieuwe aankopen) werken uit te voeren om binnen de 5 jaar het energielabel D te halen.
Het Belgisch Financieel Forum (BFF) publiceerde onlangs een rapport dat een huis met energielabel F nu al 22 procent goedkoper van de hand gaat dan een vergelijkbaar pand met label B. Dat onderzoek houdt nog niet eens rekening met de energiecrisis van 2022, dus reken maar dat het prijsverschil nog groter zal worden in de toekomst. Met andere woorden: wie een slecht geïsoleerd huis probeert te verkopen, zal ofwel eerst moeten renoveren, ofwel de prijs wat moeten laten zakken. Want verbouwen kost geld... veel geld. Kopers houden daar best rekening mee bij het bepalen van hun budget.
Lenen voor energiebesparende werken: doe je dat best bij de bank of bij de overheid?
Conclusie
“Wij merken dat de consument advies nodig heeft om het volledige plaatje te blijven overzien in deze veranderende marktomstandigheden. Woondromen realiseren is uiteraard nog steeds mogelijk, maar vergelijken en zich goed informeren is belangrijker dan ooit”, concludeert Geerts.
Lees ook via Spaargids.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Treintickets worden bijna 9% duurder: hoe komt dat en van welke kortingen kan je nog genieten?
Rijden met de trein wordt flink duurder. Om de pil te vergulden, heeft de NMBS naast de bestaande formules nieuwe kortingen uitgewerkt, zoals het flexabonnenment voor wie slechts enkele dagen naar kantoor gaat. “En in de toekomst geven we korting aan wie in de daluren met de trein reist”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman in Dag Allemaal. -
PREMIUM
Zin in een lentecruise? Onze reisexpert tipt 4 betaalbare bestemmingen: “8 dagen op de Nijl boek je vanaf 509 euro per persoon, vlucht inbegrepen”
Vanaf maart barst in Europa het cruiseseizoen weer los, en kun je voor een mooie prijs een bootreis maken. In sommige deals zit soms zelfs de vlucht of het vervoer naar de vertreklocatie inbegrepen. Onze reisexpert Johan Lambrechts ging op zoek naar de interessantste aanbiedingen. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
-
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
PREMIUM21
Slechts één energieleverancier biedt opnieuw vast contract aan, wanneer volgt de rest?
Hoewel de energieprijzen nu al een hele tijd in dalende lijn gaan, is er nog altijd slechts één leverancier die een vast contract aanbiedt. Maar bij dat contract komt wel een meerprijs kijken. Valt een vast contract al te overwegen? En wanneer volgen de andere leveranciers? -
Tesla investeert 3,6 miljard dollar in megafabriek in Nevada
De Amerikaanse autoproducent Tesla heeft aangekondigd dat het "meer dan 3,6 miljard dollar" zal investeren om zijn 'gigafactory' of megafabriek in de Amerikaanse staat Nevada uit te breiden. Daar wordt Semi, de elektrische vrachtwagen van Tesla, vervaardigd. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen.