“Omdat een contract standaardmaterie is, kan je er vaak een voor enkele tientallen euro’s kopen bij een expert ter plaatse.”
Volledig scherm
PREMIUM
“Omdat een contract standaardmaterie is, kan je er vaak een voor enkele tientallen euro’s kopen bij een expert ter plaatse.” © Getty Images - Steven Richardson

Hoe kan je je tweede verblijf best verhuren? "Vrienden verwachten vaak een vriendenprijs, dat kan niet de bedoeling zijn"

Wie investeert in een tweede verblijf op een idyllisch oord vangt twee vliegen in één klap. Je koopt niet alleen een plek waar je graag je vakanties doorbrengt, maar je investeert ook je spaarcenten die niet veel opbrengen op een spaarrekening. Om de investering nog rendabeler te maken, kan je je tweede verblijf verhuren. Maar hoe pak je dat aan? Met welke lokale regels moet je rekening houden? En is het verstandig om enkel aan familie te verhuren? Onze geldexpert Pascal Paepen legt uit hoe je de verhuur van je tweede verblijf het best aanpakt.

 1. Hoe kan je het best een tweede verblijf financieren? “Als je een bestaande hypotheek gebruikt, hoef je geen notaris- en hypotheekkosten te betalen”
  PREMIUM

  Hoe kan je het best een tweede verblijf financie­ren? “Als je een bestaande hypotheek gebruikt, hoef je geen notaris- en hypotheek­kos­ten te betalen”

  Terwijl jonge kopers het almaar moeilijker hebben om een betaalbare woning te vinden en te financieren zijn er ook almaar meer Belgen op zoek naar een tweede woonst. Daardoor stijgen de prijzen natuurlijk nog meer. Maar wat doe je, als de baksteen in je maag nog wat zwaarder is dan gemiddeld? En hoe financier je best die tweede woonst? We vroegen het aan onze geldexpert, Pascal Paepen.
 2. Bijna onmogelijk voor jongeren om nog vastgoed te kopen: geldexpert vertelt wat je kan doen om financiële kater te vermijden
  PREMIUM

  Bijna onmogelijk voor jongeren om nog vastgoed te kopen: geldexpert vertelt wat je kan doen om financiële kater te vermijden

  De vastgoedprijzen stijgen in Vlaanderen ongemeen snel, niettegenstaande de coronacrisis en het afschaffen van de woonbonus. We zien een zeepbel ontstaan: te hoge prijzen. Maar helaas is het een gewilde zeepbel, of alleszins een met de medewerking van de centrale banken. Onze geldexpert Geert Noels geeft tips om geen huizenkater op te lopen. “Huizenprijzen volgen de mode en de massa. Denk eraan het tegenovergestelde te doen.”

Geld