Werkzoekenden die eigen zaak starten, krijgen premie

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters heeft voor de premie op kruissnelheid 20,5 miljoen euro beschikbaar.
Photo News Vlaams minister van Economie Philippe Muyters heeft voor de premie op kruissnelheid 20,5 miljoen euro beschikbaar.
Het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de premie voor werkzoekenden die een eigen zaak starten. Werkzoekenden hebben soms wel interesse om zelfstandige te worden, maar wagen de sprong niet door de inkomensonzekerheid. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters heeft voor de premie op kruissnelheid 20,5 miljoen euro beschikbaar.

Wie vanuit de werkloosheid een eigen zaak begint, verliest vanaf dag één zijn werkloosheidsuitkering en wordt bij de opstart dus meteen geconfronteerd met een inkomensonzekerheid. Cijfers van de VDAB tonen nochtans dat veel werkzoekenden wel ondernemerschapsambities koesteren, maar het aantal werkzoekenden dat uiteindelijk kiest voor een zelfstandige baan, schommelt tussen de 2 en 3 procent.

1.000 per maand in eerste kwartaal

Muyters wil de premie doen starten op het moment dat de werkzoekende de sprong waagt en zich inschrijft als zelfstandige in hoofdberoep. "Op dat moment is de inkomensonzekerheid het grootst, dus zorgen we ervoor dat de premie dan ook het hoogst zal zijn", legt de minister uit. "Het eerste kwartaal krijgt de werkzoekende elke maand 1.000 euro. Daarna daalt het bedrag elk drie maanden met 100 euro, om na 2 jaar volledig uit te doven."

Ondernemerschapstraject

De premie wordt niet zonder meer toegekend. Van de werkzoekenden wordt een stevig engagement verwacht: ze moeten eerst met succes een ondernemerschapstraject doorlopen. Tijdens de opleiding wordt ook de haalbaarheid van hun businessplan onder de loep genomen.

Uit de VDAB-cijfers blijkt dat het aantal werkzoekenden dat kiest voor een zelfstandige baan vanaf 45 jaar snel begint te dalen. "Vanaf 45 jaar zijn er maar weinig mensen die de stap durven zetten", aldus Muyters. "Via deze premie wil ik de drempel verlagen en hen helpen hun droom te verwezenlijken." 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lodewijk maesen

  ian...tis fout van uw linkse vriendjes dat er nu geen geld meer is slimmerikske ....maar ja schiet maar op nva en op superrijken die mensen aan t werk houden..."kalfo" is er niks tegen haha

 • Ronny Ooijen

  Ideaal......als je vragende partij bent om in de zak te worden gezet.

 • Francinne Declerque

  Een eigen zaak starten is zelfmoord in dit land, zeker nu. Een zaak in leven houden wil zeggen belastingen ontduiken en dus dure boekhouder etc dan toch maar ene uitkering aub en in de sofa liggen zuipen.

 • Ronny Brodeoux

  Pas op !!! ze zullen het achteraf dubbel en dik uit uw zakken halen.

 • Marie Vandam

  Da zijn peanuts wat hij geeft wel straf dat ge als niet Belg hier veel,meer kunt en moogt,Nederlandse taal moet ni..bedrijfsbeheer ook niet kok ach dat kan iedereen...geloof niet wat men u geeft het kan u zuur opbreken