Powerdressing for dummies: zo word je zelf de baas, ook over je outfit

Adios saaie dresscode en vormeloos uniform: een van de leuke voordelen van zelfstandig worden is dat je elke dag zélf kiest wat je aantrekt! Al is het wel belangrijk om professioneel te blijven. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, gelden er andere ongeschreven wetten en regels, maar liggen er ook onverwachte opportuniteiten voor het oprapen.
shutterstock

 Bedrijfswereld: spiegel je klant

Geef je advies aan klanten? Dan is het belangrijk dat je vertrouwen uitstraalt van bij de eerste handdruk. Hoe je dat vertrouwen wekt, varieert van sector tot sector. Als grafisch designer kom je waarschijnlijk wel weg met een ruigere look, als startende boekhouder is een T-shirt van een rockgroep niet meteen de juiste keuze. De regel voor iedereen die indruk moet maken is simpel: wat draagt je klant? Iemand die op zoek is naar juridisch advies, zal waarschijnlijk deftig gekleed zijn. Zorg dat jij ook een kostuum of een nette broek of rok aan hebt. Als kapper in een hippe stad kan je gerust een gescheurde broek, sneakers en een funky trui dragen. Komen er vooral oudere dames of heren op je kapperstoel onder de kerktoren zitten, ga dan eerder een klassieke uitstraling met een bloesje en een pantalon.

Hands-on job: grijp die promokansen

Ga je regelmatig de baan op voor je zaak of moet je vaak aan de slag bij mensen thuis of op publieke plaatsen, maak dan slim gebruik van de aandacht die je krijgt om wat reclame te maken voor jezelf. Je kan je kleding pimpen met je logo, bedrijfsnaam of website. Zorg ervoor dat je ‘uniform’ past bij het imago van je zaak. Baat je een toffe koffiebar uit, dan kan je bijvoorbeeld jeansvestjes laten bedrukken. Run je een hondenuitlaatservice, dan is een wandeling het ideale moment om via een opschrift op je regenjas potentiële nieuwe klanten te spotten.

Zorg ervoor dat je ‘uniform’ past bij het imago van je zaak

Home office: comfy, maar niet té

Baat je een online winkel uit? Schrijf of vertaal je teksten? Ontwerp je logo’s en huisstijlen, bouw je websites of volg je social media op voor klanten? Dan is de kans groot dat je je huis niet uit moet om te werken. Het is verleidelijk om dan de hele dag in je pyjama te blijven rondlummelen, maar pas op … dat is niet bevorderlijk voor je productiviteit. Zorg ervoor dat je op een menselijk uur opstaat, neem een douche en trek dan iets anders aan. Wat? Dat maakt niet uit! Als het maar comfortabel is. Je hebt die kleren tenslotte de héle dag aan. Zorg ook dat je buiten kan komen in je outfit. Zo hoef je geen tijd te verspillen met je om te kleden als je pakketjes naar de post moet brengen, als er onverwachts een klant aan je deur staat of als je een Skype-gesprek moet voeren met een prospect. 

ShutterstockReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.