Bestaat alles al? Ook voor jou is er een gat in de markt te vinden

Shutterstock
Heb je het gevoel dat alles al eens gedaan is? Think again! De wereld is continu in verandering en er zijn altijd nieuwe ideeën nodig aangepast aan de behoeften van vandaag. Als jonge ondernemer kan je dus wel degelijk het verschil maken. De volgende tips helpen je om het gat in de markt te vinden én te dichten.

 Bekijk je eigen behoeften

Neem eens je dagelijks leven onder de loep. Is er iets wat het gemakkelijker of leuker zou kunnen maken? Vast wel. Misschien erger je je rot aan de rijen bij die broodjeszaak om de hoek en zou je het handiger vinden om je lunch via een app te bestellen. Voila, daar heb je al een idee! Of beter, dat is het idee achter Lunchbreak. Maar jij kan perfect iets soortgelijks bedenken. Noteer een paar weken lang de zaken die je mist en je hebt al snel een resem mogelijkheden.

Gluren bij de buren

Op reis gaan is niet alleen leuk, het is ook reuze-inspirerend. Hou tijdens je eerstvolgende vakantie in het buitenland je ogen goed open en stel jezelf zo veel mogelijk de vraag: ‘Zou dit in België aanslaan?’ Waar dacht je dat de uitbaters van kattencafés zoals Dreamcatchers en coworkingspaces als Indian Caps of LikeBirds hun mosterd hebben gehaald?

Ander en beter

Ben je een grote fan van een product, maar denk je dat jij het nog beter kan verkopen? Er is niemand die je tegenhoudt. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je de ander klakkeloos kopieert, maar je kan het concept wel optimaliseren, een andere smoel geven of op zo’n manier aanpassen dat het een alternatieve doelgroep aanspreekt. Er zijn bijvoorbeeld al heel wat bakmixen en granola’s op de markt, maar de dames achter Arthur’s Mix lieten zich niet ontmoedigen om hun eigen homemade recept op de markt te brengen.

Op reis gaan is niet alleen leuk, het is ook reuze-inspirerend

Volg de trends

Bakkerijen vind je overal. Maar een hippe bakker die caloriearme en glutenvrije desserts maakt springt eruit, want tegenwoordig wil iedereen zo gezond mogelijk leven en is er heel wat aandacht voor intoleranties. Slim gezien van Madam Bakster. Nog een belangrijke trend is de stijgende aandacht voor mentaal welzijn, mindfulness en ontspanning. Daar speelde Petra Neyt van MTRX op in door leidinggevenden relaxcursussen aan te bieden.

Shutterstock

Doe ervaring op

Blijft jouw eurekamoment voorlopig uit, zelfs met bovenstaande tips? Geen nood, soms moet een goed idee even rijpen. Blijf in de tussentijd niet met de pakken zitten en doe zo veel mogelijk werkervaring op in jouw sector. Ook dat is een bron van inspiratie. Als je merkt dat bepaalde problemen of vragen van klanten steeds terugkomen kan je namelijk op die behoefte inspelen. LynxCare is een bedrijf dat net zo is ontstaan, toen een jonge dokter en apotheker merkten dat er geen centrale software bestond om alle medische gegevens van patiënten te bundelen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.