De grote overgave

Gesponsorde inhoud

“Zo snel een eigen brouwerij? Zelfs niet in mijn stoutste dromen!”

Wouter Vermeersch was amper 26 toen hij in 2014 brouwerij Eutropius overnam.
Bas Bogaerts Wouter Vermeersch was amper 26 toen hij in 2014 brouwerij Eutropius overnam.
1 op 3 ondernemers neemt liever een zaak over dan er een van nul op te bouwen, zo blijkt uit een enquête in opdracht van Agentschap Innoveren & Ondernemen. Wouter Vermeersch is zo’n ondernemer. Hij was amper 26 toen hij in 2014 brouwerij Eutropius overnam.

Een lichtbitter blondje van 6,6%: ‘Oscar’ was het eerste geslaagde, toen nog naamloze, biertje dat Wouter Vermeersch als piepjonge hobbyist uit zijn brouwketel tevoorschijn toverde. Jong geleerd is oud gebrouwd, kan je zeggen. Maar dat hij zo snel een echte eigen brouwerij zou hebben? “Dat had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet durven denken. Ik heb in 2010 een opleiding brouwer ingenieur afgerond, maar was in de sales aan de slag. In 2013 kreeg ik de kans om mee aan boord te komen van Eutropius. Dat was toen nog een heel kleinschalige brouwerij. Wanneer bleek dat mijn ambities verder reikten dan die van mijn vennoten, heb ik hen een jaar later uitgekocht. Ik was 26 jaar.”

Gat in de biermarkt

Wouter Vermeersch was op dat moment dus niet zo doelbewust op zoek naar een overname. Dat strookt ook met de bevindingen van de enquête: een overname is iets wat veel ondernemers ‘overkomt’. Voor 31% is de aanleiding zelfs een plotse, niet geplande opportuniteit, maar de ambitie is er niet minder om. Wouter Vermeersch: “Eerst wilden we een eigen biermerk lanceren. Maar ondertussen leggen we ons vooral toe op ‘contractbrouwen’: we creëren bieren op maat voor firma’s die zelf geen of geen grote brouwinstallatie hebben, maar wel een kwalitatief en origineel verpakt Belgisch bier willen. Dat bleek een groter gat in de markt. Grondstoffen, brouwproces, verpakking, etikettering: alles kan voor elk bier in overleg met de klant aangepast worden.” Eutropius produceert intussen zo’n 40.000 liter bier per maand en voert al dat lekkers uit naar 17 verschillende landen. Capaciteit is vandaag de grootste zorg, stelt Wouter. “Om verder te groeien hebben we extra installaties en dus ook extra financiering nodig.”

Hoe raak je als startende ondernemer aan kapitaal?

Tip van Tim Govaert, expert ondernemerschap bij Voka: “Tot 500.000 euro kan je in ons land vrij vlot financiering vinden. Meestal gaat het om een combinatie van eigen middelen, de inbreng van business angels en een lening via PMV, de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Voor startende ondernemers als Wouter heeft PMV interessante formules, zoals de Startlening+, die tot 100.000 euro kan oplopen, en de Winwinlening. Die laatste kan oplopen tot 200.000 euro en is ideaal als ‘Friends, Family & Fools’ willen participeren. Bij de banken kun je het natuurlijk ook altijd proberen, al is de kans reëel dat zij het risico te groot zullen vinden. Banken geven nog wel kredieten, maar niet op alle termijnen en niet aan alle ondernemingstypes. Sinds de financiële crisis zijn ze voorzichtiger geworden. Als ondernemer moet je voldoende waarborgen kunnen geven en een sterk financieel en businessplan kunnen voorleggen. Via FINMIX heb je alvast de mogelijkheid om je plan aan een panel van financieringsexperts voor te leggen. Zij kunnen bijsturen en advies geven over de meest aangewezen financieringsmix. In het geval van Wouter en zijn brouwerij is ook crowdfunding het overwegen waard. Bier is een aantrekkelijk product. Bij het grote publiek zullen er zeker mensen bereid zijn om een klein bedrag neer te leggen, in ruil voor bijvoorbeeld de eerste liters bier uit de nieuwe installatie.

Nu al nadenken over uitbreiding is werken aan de toekomst

Een bedrijf overlaten of overnemen doe je niet zomaar. Wil je er meer over weten? Tijdens de Week van de bedrijfsoverdracht (23/10 tot 27/10) volg je infosessies, krijg je advies van experts en ontmoet je andere ondernemers. Info op www.weekvandebedrijfsoverdracht.be