HLN ontdekte dat de influencers stuk voor stuk lid zijn van multi-level marketing bedrijven.
Volledig scherm
PREMIUM
HLN ontdekte dat de influencers stuk voor stuk lid zijn van multi-level marketing bedrijven. © HLN

HLN DOC. Sluwe bedrijven beloven jongeren luxeleven op social media: “Meer dan 1.000 euro verloren, al had het veel erger kunnen zijn”

Slapend rijk worden vanop een tropisch eiland, wie wil dat nu niet? Wel, dagelijks krijgen honderden Belgische jongeren van influencers te horen dat een opleiding in online trading en cryptocurrency dé manier is om die droom werkelijkheid te laten worden. Al zijn die beloftes met een grote korrel zout te nemen. HLN infiltreerde maandenlang bij een multi-level marketingbedrijf, dat zelfs minderjarigen aan het lijntje houdt. Zo ook de 16-jarige Jesse*: “Ze hebben ingespeeld op mijn motivatie om geld te verdienen, maar uiteindelijk heb ik meer dan 1.000 euro verloren.”

46 reacties

 • jos duriau

  6 dagen geleden
  Gemakkelijk geld verdienen is niet voor de gewone mens , dat is enkel de superrijken die worden slapend nog rijker.
 • Els Wyndaele

  3 weken geleden
  De truukjes raken niet zo snel uitgedoofd . Ook dat is business
 • pol van de velde

  3 weken geleden
  Piramidespelen zijn bij wet verboden, dus kan men die oppakken en het spel stil leggen. Jaren geleden hebben zelfs ministers (Dehaene & co) mee geholpen om het piramidespel "Lernout & Hauspie" te promoten waaraan een groot deel van de Belgen hun spaarcenten aan hebben verloren. Trouwens, raar dat Facebook iemand van hun platform af gooit als ze voor hun mening opkomen, maar bedriegers gerust laat. Waar is hun moreel dan?
 • Bart Verbruggen

  3 weken geleden
  Ik deed hierover een studie en al snel bleek dat dat dit piramideverkoop was, maar ondanks talrijke klachten van mij aan Facebook laten ze begaan, iedereen denkt snel met 200 dollar miljonair te worden, maar als je nadenkt weet je snel dat dit niet kan, degene die miljonair zijn zitten bovenaan, zij zijn degene die het piramide spel hebben opgezet, dat is nu eenmaal altijd het geval, erg. Dat men niet kan ingrijpen is ook niet juist, minderjarige mogen nooit toegang hebben tot piramide spelen
 • Dominique Hermys

  3 weken geleden
  Waar ik vroeger werkte waren ze met lernhout en hauspie bezig. Was een computerfirma. Heb nadien in het rusthuis gewerkt en wij hadden een hauspie op onze afdeling.
 1. Oostenrijkse acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen
  Play

  Oostenrijk­se acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen

 2. Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije
  Play

  Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije

Geld