Hilde Crevits: “Hinderpremie voor horeca vervalt na heropening”

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Wanneer cafés, restaurants en hotels de deuren weer mogen openen - wellicht vanaf volgende week - dan stopt de hinderpremie vanuit Vlaanderen. Dat bevestigt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aan onze krant. “Tot nu toe hebben we voor alle handelszaken dezelfde regel gehanteerd: als je open mag, dan vervalt de steun”, zei ze eerder ook in VTM NIEUWS.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Horecazaken die verplicht de deuren moeten sluiten vanwege de coronapandemie, kunnen sinds begin april rekenen op een Vlaamse vergoeding van 160 euro per dag dat ze gesloten zijn. In totaal heeft de Vlaamse regering al voor circa 300 miljoen euro aan premies uitbetaald aan de horeca.


Of horecazaken na de heropening een beroep kunnen blijven doen op steunmaatregelen is binnen de Vlaamse regering officieel nog niet beslist, zo maakte Crevits duidelijk in VTM NIEUWS. “Sowieso is er nu steun tot 12 juni”.

Je kan niet blijven forfaitair aan iedereen gelijke steun geven

Minister Hilde Crevits (CD&V)

Handelszaken

Veel zal volgens de minister afhangen van de beslissing die de Nationale Veiligheidsraad morgen neemt, en de wijze waarop de cafés terug open zullen kunnen. Maar Crevits voegde ook toe: “Je kan niet blijven forfaitair aan iedereen gelijke steun geven.”

“Tot nu toe hebben we voor alle handelszaken dezelfde regel gehanteerd: als je open mag, dan vervalt de steun”, zei Crevits. “Ook voor kledingszaken die zelf beslissen om nog niet open te gaan, is de betaling gestopt. Hetzelfde zal gelden voor de horeca.” Dat wil niet zeggen dat er geen enkele compensatie voor omzetverlies kan komen, maar dan zal dat ook voor andere sectoren moeten gelden, en niet alleen voor de horeca.

“Heldere richtlijnen”

De minister beseft naar eigen zeggen dat de horeca in een moeilijke positie zit. “Mensen moeten ook weer durven op café gaan. Vandaar dat we ook de regeling gesloten hebben om bijvoorbeeld de handelshuur ook een stukje uitgesteld te betalen met de lening van Vlaanderen.”

Crevits hoopt alvast dat de Veiligheidsraad morgen een beslissing neemt met “heldere richtlijnen” over hoe de heropening van de horeca er moet uitzien. “Het is noodzakelijk dat dat ook kan gebeuren op een rendabele wijze.” De christendemocrate erkent dat het “wat zoeken zal zijn in het begin”. “Maar binnen de Vlaamse regering zullen we echt ook nog overleggen om te kijken op welke manier we al dan niet steun moeten bijgeven.”

Ook bij de federale regering ligt een pakket aan steunmaatregelen op tafel, onder meer voor de horeca. Het gaat dan onder meer over een verlaging van de btw, die zaterdag voorligt op de ‘superkern’.

Lees ook:

Nederlandse horeca draait proef en wij keken mee: “Goedemiddag, heeft u koorts?” (+)
75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold Vanhoof

  De horeca zal sowieso 'n kerkhof worden met of zonder steun. Zo lang uitbaters bereid zijn om zulke gekke prijzen aan huur te betalen zullen ze het zeer moeilijk hebben. Dus met de subsidies die ze nu krijgen spijzen wij de rijke verhuurders en grote brouwerijen die eigenaar zijn van cafés. Uitbaters die eigenaar zijn zijn veel beter af. Er zijn al veel cafés verdwenen de laatste jaren en er zullen er nog veel verdwijnen. Subsidies zijn altijd uit den boze, altijd.

 • piet devlieger

  Misschien toch even rekenen en vooral nadenken : 160 euro per dag is zo ongeveer het nettoloon van drie arbeiders die daarvoor 8 uren moeten werken - of het bedrag waarvan 4 of 5 gepensioneerden per dag al hun kosten moeten betalen en eten kopen ook. Daarvoor hebben ze hun leven lang gewerkt en de helft van hun inkomen moeten afgeven.

 • jeff De Boeck

  Het is net dan dat je de premie nog 3 tot 6 maanden moet laten verder lopen! Alle kosten komen dan pas ten volle terug op de proppen.

 • Leo Kaya

  Goede beslissing. OK, horeca heeft grote kosten, maar ik vraag me af waarom de belastingbetaler zoveel moet sponsoren om een huisbaas zo rijk te maken. Zij die de huren optrekken voor een gewoon gebouw dat toevallig goed gelegen is, worden slapend rijk. Solidariteit houdt in dat zij een groot deel van hun overdreven opbrengsten teruggeven aan de handelaar. De gewone man zal wel helpen door te komen consumeren.

 • Gerd Goossens

  Waarom om sluiten om middernacht? Komt het virus dan op café of wat?