Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
LiviosEr hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.
Factuur gehalveerd
Hoeveel water kan je besparen met een regenwaterput? De gemiddelde Vlaming gebruikt dagelijks ongeveer 120 liter drinkwater. En dit voor toepassingen waarvoor je evengoed regenwater kan aanwenden. Denk aan de was, het besproeien van de tuin en doorspoelen van het toilet. Door voor deze zaken gerecupereerd regenwater te benutten, kan je je waterfactuur al gauw met de helft verlagen.
Een regenwaterput is vaak verplicht
Het is verplicht om een regenwaterput te installeren bij nieuwbouwwoningen en wanneer je een gezinswoning groter dan 40 m² herbouwt. De regenwaterput moet bovendien een minimale inhoud van 5.000 liter hebben. Je moet ook een infiltratievoorziening installeren, behalve wanneer het perceel kleiner is dan 250 m². Vraag in het gemeentehuis zeker na wat de regels zijn, want elke gemeente hanteert andere vereisten en uitzonderingen. Lees hier meer over de regels rond regenwaterputten.
Waarvoor kan je het water uit een regenwaterput gebruiken?
Regenwater kan je gebruiken voor heel wat doeleinden. Met regenwater kan je onder andere het toilet doorspoelen, schoonmaken, de wasmachine gebruiken, de auto wassen, de tuin besproeien en planten water geven. Om je te wassen en te koken moet je wel overschakelen op leidingwater.
Hoeveel kost een regenwaterput?
Het is moeilijk om een precieze prijs te plakken op een regenwaterput. Hoeveel een regenwaterput kost, hangt namelijk af van de omvang en het materiaal van de waterput. Daarbovenop komen ook nog installatiekosten en die verschillen aanzienlijk naargelang de aard van de werken die nodig zijn. Hoe meer graafwerken moeten gebeuren, hoe duurder. Bij een renovatie zal je bovendien meestal leidingen vervangen en dat verhoogt de installatiekosten aanzienlijk.
Een waterput van 5.000 liter gemaakt van beton kost tussen de 650 en 800 euro. Een regenwaterput uit kunststof van dezelfde grootte kost tussen de 1.250 en 1.650 euro.
Daarbovenop komen nog de prijs van de pomp en de filter. Eventueel kies je nog voor een extra fijnfilter en een omschakelsysteem waarbij de regenwaterput bij een laag waterpeil automatisch aangevuld wordt met leidingwater. De regenwaterput moet na de installatie ook verplicht gekeurd worden.
In totaal betaal je voor een betonnen regenput van 5.000 liter tussen de 2.000 en 4.650 euro. Kies je voor een duurdere kunststof regenwaterput, dan moet je daarvoor tussen de 2.900 en 6.000 euro neertellen.
Hoeveel bespaar je met een regenwaterput?
Het regenwater kan ingezet worden voor een groot deel van de huishoudelijke taken. Dankzij de regenwaterput hoef je veel minder leidingwater te gebruiken. Je waterfactuur zal zo aanzienlijk dalen, tot zelfs 40 à 50 procent.
Een regenwaterput is een investering, maar je spaart de kosten van de regenwaterput op termijn wel weer uit. Bovendien bevat regenwater minder kalk dan leidingwater. Ook je huishoudtoestellen en je leidingen zullen je dus dankbaar zijn.
Nog meer water besparen? Deze praktische tips helpen je op weg.
Wanneer heb je een regenwaterput dan terugverdiend?
Volgens Engie verbruikt een gemiddeld Belgisch gezin van 3 personen 104 m³ water per jaar en bedraagt de waterprijs gemiddeld 4,94 euro per m³. Zo’n gemiddeld gezin betaalt ieder jaar ongeveer 514 euro.
Dankzij een regenwaterput kan je dat bedrag terugdringen tot 257 euro. Als we uitgaan van een gemiddelde waterput van 5.000 liter die 4.000 euro kost, dan heb je de waterput na ongeveer 15 jaar terugverdiend. Een interessante investering dus!
Wanneer je een regenwaterput installeert, kan je in heel wat gemeentes een subsidie aanvragen. Zo kan je die terugverdientijd nog verkorten. Bekijk in de premielinker van Livios op welke premies jij recht hebt.
Lees ook op Livios.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
TV1
Klaar voor een avond vol spanning? Wij raden deze truecrimeseries aan
Het overkomt iedereen wel eens: keuzestress. Het aanbod op de streamingdiensten wordt dan ook steeds groter. Zin in een spannend avondje tv-kijken? Dan zijn truecrimeseries echte aanraders. Het is allang geen guilty pleasure meer om naar deze series te kijken. Ze zorgen voor de nodige spanning én zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit zijn onze zeven aanbevelingen. -
PREMIUM
Investeren in LEGO? Verzamelaar geeft advies: “Een schoonheidsfoutje in de productie kan je soms veel geld opleveren”
-
-
Ook ACV en ACLVB zullen allicht staken als loonnormwet niet gewijzigd wordt
Als de loonnormwet niet wordt gewijzigd, zal vakbond ACV zich aansluiten bij de stakingsacties die ABVV al heeft aangekondigd. Dat zegt voorzitter Marc Leemans. En ook bij ACLVB is de kans op een stakingsoproep groot. -
Recordboete van 100 miljoen dollar voor Ernst & Young in VS voor gesjoemel bij examens: “Schandalig dat wie frauderende klanten moet opsporen, zelf fraude pleegt”
De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een boete van 100 miljoen dollar (bijna 95 miljoen euro) opgelegd aan het auditbureau Ernst & Young, omdat verschillende werknemers gefraudeerd hadden tijdens hun examen om hun vergunning van accountant te verkrijgen of te behouden. Het gaat om de hoogste boete ooit die SEC oplegde aan een auditbedrijf, meldt de regulator. KPMG kreeg in 2019 een boete van 50 miljoen dollar in een gelijkaardige zaak. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Livios
Een tuin aanleggen die de heetste zomers het hoofd biedt? Met deze 7 tips lukt het
Wil je een tuin aanleggen die er altijd mooi en gezellig bij ligt? De steeds warmere en drogere zomers hoeven geen spelbreker te zijn. Tenminste als je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Bouwsite Livios deelt enkele tips voor een koele tuin.