Wat zijn de voor-en nadelen van je aanvullend pensioen in lijfrente uitbetaald te krijgen?
Volledig scherm
PREMIUM
Wat zijn de voor-en nadelen van je aanvullend pensioen in lijfrente uitbetaald te krijgen? © Getty Images/Westend61

Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinkomen ontvangen”

De helft van de Vlamingen met een aanvullend pensioenplan zou dat kapitaal liever stapsgewijs uitbetaald krijgen bij pensionering. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de UGent en VUB. Een maandelijks bedrag als lijfrente ontvangen is dan een optie. Hoe werkt dat precies? Wat zijn de voordelen en de risico’s? Twee hoogleraars geven advies: “Enkel als je vroeg overlijdt, doe je financieel een slechte zaak.”

 1. “Wil je erfbelasting vermijden, pak de aankoop van een woning dan anders aan”: onze geldexperte legt uit hoe je dat precies doet
  PREMIUM

  “Wil je erfbelas­ting vermijden, pak de aankoop van een woning dan anders aan”: onze geldexper­te legt uit hoe je dat precies doet

  Hoewel de vastgoedprijzen hoog zijn, blijven Vlamingen graag investeren in bakstenen. Vastgoed wordt immers vaak als een veilige haven voor spaargeld beschouwd. Dat ook de kinderen of kleinkinderen nog van het rendement kunnen genieten, vinden kandidaat-kopers doorgaans een belangrijk pluspunt. Dr. Ayfer Aydogan, onze experte in erfrecht, legt uit hoe je die investering het beste maakt. “Bij je overlijden zullen je erfgenamen anders een hoge erfbelasting moeten betalen.”
 2. Wat als je de rusthuisfactuur niet kan betalen? “Voor 65-plussers met klein pensioen is er een zorgbudget tot 643 euro”
  PREMIUM

  Wat als je de rusthuis­fac­tuur niet kan betalen? “Voor 65-plus­sers met klein pensioen is er een zorgbudget tot 643 euro”

  Woonzorgcentra waren nog nooit zo duur. De prijs van een rusthuiskamer steeg vorig jaar van 60,80 euro naar 63,79 euro per dag. Sindsdien hebben 651 van de 825 woonzorgcentra die prijs nogmaals geïndexeerd met gemiddeld 5,9 procent. Hoe worden de kosten van een woonzorgcentrum berekend? En wat kan je doen wanneer je de kosten niet keer kunt betalen? Directeur Christian Fillet van Mintus legt uit.