Helft Belgische werknemers solliciteerde afgelopen halfjaar: hoe weet je of je toe bent aan een nieuwe job?
JobatDe helft van de Belgische werknemers solliciteerde het voorbije halfjaar voor een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone. Wat zijn de voornaamste redenen daarvoor? En hoe weet je of jij ook toe bent aan een nieuwe professionele uitdaging? Jobat.be zet je op weg met een handige zelftest.
Acerta en Stepstone bevroeg ruim 3.800 Belgische werknemers in het onderzoek. Een op de twee (49 procent) gaf aan de voorbije zes maanden geen enkele keer te hebben gesolliciteerd of op een vacature te hebben gereageerd. Dat zijn er minder dan in dezelfde periode een jaar voordien, toen dat nog 55 procent was. Vooral werknemers die het gevoel hebben een duurzame job uit te oefenen, met onder andere duidelijke carrièremogelijkheden, opleidingen en aandacht voor mentaal welzijn, solliciteren minder.
Het aantal werknemers dat nagaat of het gras elders groener is, ligt volgens de cijfers dus in stijgende lijn. Te weinig toekomstperspectief, de werksfeer en ontevredenheid over de jobinhoud en het loon zijn doorgaans de belangrijkste redenen om van job te (willen) veranderen. Sinds de pandemie zijn de ogen van veel werknemers ook open gegaan: ze willen een betere werk-privébalans en voor velen mag ook thuiswerk niet meer uit beeld verdwijnen.
Experts zijn het erover eens dat negatieve gevoelens over het werk uiteindelijk tot een depressie kunnen leiden. Twijfel je over je carrière? Voer dan onderstaande test uit. Beantwoord elke vraag met ‘ja’ of ‘nee’. Heb je het merendeel met ‘ja’ beantwoord? Dan is dat een signaal om op zijn minst nog deze zomer eens na te denken over een mogelijke professionele wending.
1. Denk je voortdurend (negatief) aan je werk?
Het is zeker oké als de vele fijne uitdagingen op je job je ook in je vrije tijd doen wegdromen. Gaat het eerder om piekeren over het leven op de werkvloer? Stel je je werktaken vaak uit en is je betrokkenheid ver zoek? Dan heb je wellicht de interesse in je werk verloren en heeft dat ook een negatief effect op je vrije tijd.
2. Ervaar je fysieke klachten?
Kamp je met maagkrampen, hoofdpijn, gespannen spieren en een slechte weerstand? Het kunnen allemaal symptomen van een dalend mentaal welzijn zijn. Voel je dat je job daar iets mee te maken heeft? Praat er dan eventueel over met je huisarts.
Last van rugpijn na een lange werkdag? Dit kan je eraan doen.
3. Heb je een kort lontje?
Wie zich ongelukkig voelt, merkt dat ook aan zijn gemoed. Ben je korter van stof tegen je collega’s, maar ook thuis tegen je partner en kinderen? Zeur je bovendien vaak over je werk tegen familie en vrienden? Schrijf eens op wat je precies boos maakt. Verschijnt ‘job’ op het papier? Pak het probleem dan aan bij de wortel.
4. Vertoef je niet graag bij je collega’s?
Een uitstapje met collega’s zou fijn moeten zijn. Voelt het eerder aan als een verplichting en kost het je energie? Je job kan een oorzaak zijn om sociale contacten te mijden.
5. Geraak je niet uit bed?
Is de snoozeknop je partner in crime en sleur je jezelf elke werkdag uit bed? Als je weinig energie uit je job haalt, ben je vaker moe en heb je gewoon ook minder zin om op te staan voor een job waar je geen plezier uithaalt. Er is ongetwijfeld een vacature die bij je past.
Heb je vaker ‘ja’ dan ‘nee’ geantwoord? Bekijk hier openstaande vacatures op Jobat.
Lees ook op Jobat
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be. Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aantal klanten dat afbetalingsplan vraagt voor energiefactuur meer dan verdubbeld
-
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
PREMIUM
“Je huis slopen en een nieuwbouw zetten kan voordeliger zijn dan renoveren”: experts vertellen waar je best rekening mee houdt
-
-
Duitse waterwegautoriteit acht “niet waarschijnlijk” dat verkeer op de Rijn zal worden stilgelegd
Ondanks de aanhoudende droogte verwacht de voorzitter van het Duitse directoraat voor waterwegen en scheepvaart, Hans-Heinrich Witte, niet dat het scheepvaartverkeer op de Rijn zal worden stilgelegd. "Dat is theoretisch mogelijk, maar ik acht het niet waarschijnlijk", zegt hij in de krant 'Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung'. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Nederlaag fiscus in geschil met Finse groep kost Belgische staatskas zeker 100 miljoen
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft een nederlaag geleden die de Belgische staatskas al zeker meer dan 100 miljoen euro zal kosten. Na een jarenlange procedure tegen de Finse energiegroep Fortum gaat de BBI niet meer in beroep tegen een recent vonnis. Dat schrijft De Tijd vandaag. -
PEILING. Hoe voelt u de impact van de hoge energieprijzen? En moet de overheid maatregelen nemen om energie te besparen?
Het Laatste Nieuws wil graag weten wat het effect is van de historisch hoge prijsniveaus voor elektriciteit en aardgas op de portefeuille en het gedrag van de Vlaming. Daarom vragen we u - anoniem - enkele vragen te beantwoorden over de impact van de hoge energieprijzen.