Helft 50-plussers denkt niet na over pensioen

THINKSTOCK
De helft van de Belgen ouder dan 50 jaar heeft niet nagedacht over zijn pensioen en eindeloopbaan, of doet dit te laat. Dat stelt de belangenvereniging Fediplus, die duizend Belgen van 50 tot 75 jaar liet bevragen. Bij de groep die nog actief aan de slag is (33%), is zelfs twee op de drie er niet of te laat mee bezig, klinkt het.

Langer werken, minder brugpensioen en andere hogere pensioenleeftijden zijn dezer dagen een actueel thema. Maar uit het onderzoek van Fediplus, een belangenvereniging voor 50-plussers die het einde van de loopbaan benaderen, blijkt dat de betrokkenen er vaak niet mee bezig zijn.

Bij de werkende 50-plussers (33% van de groep en exclusief zieken en werklozen) wil een op de vier niet met het pensioen geconfronteerd worden. Twee op drie in deze groep denken er pas aan wanneer ze door de overheid, omgeving of gezondheidsproblemen op gewezen worden.

Een op drie van de actieven denkt dus wel concreet na over het eindeloopbaantraject. "Men is erg bezorgd over de afloop van de carrière, de haalbaarheid van de pensioenleeftijd en dan vooral over de financiële gevolgen van het stoppen (al dan niet vroegtijdig) met werken", klinkt het maandag in een persbericht. "De ondervraagden zijn immers in het ongewisse over het exacte bedrag van hun inkomen/pensioen (63%) en vrezen vooral dat het systeem onbetaalbaar zal worden (61%)."

Het pensioen wordt steeds complexer, klinkt het, en daarom vraagt Fediplus extra ondersteuning bij de eindeloopbaan, met concrete pensioengegevens.

Een derde van de bevraagden is nog actief, een vijfde werkloos of ziek en de helft gepensioneerd.