Ombudsman voor pensioenen Tony Van Der Steen.
Volledig scherm
PREMIUM
Ombudsman voor pensioenen Tony Van Der Steen. © Getty Images/EyeEm

“Heel mijn leven gewerkt en ik krijg nog geen minimumpensioen”: ombudsman helpt bij klachten over de pensioendienst

Fijn dat de politiek zich over pensioenen buigt, want de talrijke regeltjes en daaraan gebreide uitzonderingen creëerden een labyrint. “Ons pensioensysteem is extreem complex”, vindt Ombudsman Pensioenen Tony Van Der Steen. Onder andere voor nabestaanden van gepensioneerden die sterven vóór een maandelijkse betaaldag, gepensioneerden wiens klein aanvullend pensioenkapitaal volledig opgesoupeerd wordt door hun ziekte-en invaliditeitsbijdrage en voor mevrouw X, die wel dertig jaar werkte, maar toch geen minimumpensioen krijgt. 

  1. Patrick (54) heeft geen spaargeld meer maar beleeft jongensdroom met eigen kajakbedrijf: “Hypotheek afsluiten voor een huis is uitgesloten”
    PREMIUM
    Zoveel verdien ik

    Patrick (54) heeft geen spaargeld meer maar beleeft jongens­droom met eigen kajakbe­drijf: “Hypotheek afsluiten voor een huis is uitgeslo­ten”

    Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Vandaag is Patrick Steels (54) aan het woord, die een kwarteeuw geleden met zijn eigen kajakverhuurbedrijf aan de Nete zijn jongensdroom in vervulling zag gaan. “Het heeft een tijdje geduurd voor mijn zaak op dreef kwam, maar de laatste zomers zijn echt top”, zegt Patrick, die wel graag op zekerheid speelt. Daarom overbrugt hij de wintermaanden met interimwerk. “Ik heb leren leven naar de stand van mijn bankrekening.”

Geld