Heeft Covid-19 invloed op mijn autoverzekering?
Mondmaskers, handgels, sociale bubbels, avondklok… Jammer genoeg zullen we hiermee nog een tijdje moeten leven. De coronapandemie heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. We blijven met z’n allen meer in ons kot, werken vaak vanuit onze homeoffice, dus onze auto staat ook vaker stil. Kan ik hier een voordeel mee doen en besparen op mijn autoverzekering? Het antwoord is volmondig: ja! Independer.be legt het je uit.
Delen per e-mail
Mijn auto staat vaker stil
De premie van je autoverzekering wordt onder andere bepaald door het aantal kilometer dat je jaarlijks met de auto aflegt. Hoe minder je rijdt, hoe kleiner het risico op een ongeval, wat een positieve invloed heeft op de premie.
De “klassieke” autoverzekering werkt met kilometerschalen. Bij het afsluiten van je verzekeringscontract zal de verzekeraar je vragen een inschatting te geven van het aantal kilometer dat je jaarlijks denkt te rijden. Leg je per jaar minder dan 10.000 km af, dan zal je premie wellicht lager zijn dan wanneer je jaarlijks 15.000 km met de wagen rijdt.
Een “kilometerverzekering” gaat daarin nog een stapje verder. Ook hier geef je, bij het begin van het contract, een schatting op van het aantal kilometer dat je jaarlijks denkt af te leggen. De verzekeraar baseert zich hierop om je premie te berekenen. De premie bestaat uit een vast deel en een variabel deel dat gebaseerd is op de geschatte kilometers. Op het eind van het verzekeringsjaar geef je de werkelijke kilometerstand van je wagen door. Die bepaalt dan je uiteindelijke premie.
Heb je een kilometerverzekering, dan hoef je dus eigenlijk niets te doen, je premie wordt automatisch aangepast op het einde van elk verzekeringsjaar. Heb je een klassieke autoverzekering dan is het wel nuttig om je verzekeraar te contacteren wanneer je aanzienlijk minder kilometers aflegt, dan je hebt opgegeven. Meestal volstaat een foto van je kilometerteller om je premie te laten aanpassen.
Let op: ook als je meer kilometers rijdt dan oorspronkelijk gedacht, is het belangrijk om je verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen. Doe je dit niet, dan is de kans reëel dat je, bij een schadegeval, een bijkomende premie zal moeten betalen.
Waarmee moet ik nog rekening houden?
Niet alleen een pandemie kan invloed hebben op je rijgedrag, ook je persoonlijke situatie kan veranderen. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen naar een woning dichter bij je werk, of net verder weg. Hierdoor kan de afstand woon- werkverkeer aanzienlijk wijzigen. Ook in dit geval contacteer je best je verzekeraar om te bekijken wat de invloed hiervan is op je premie.
Gebruik je je auto tijdelijk helemaal niet meer, dan is het verstandig om je verzekering te laten schorsen. Dit betekent dat je, gedurende een bepaalde periode, niet meer verzekerd bent, en je premie dus ook wordt opgeschort. De minimum- en maximumtermijn waarbinnen je je verzekering kan schorsen, vind je terug in de algemene voorwaarden van je contract. Sommige verzekeraars vragen in dat geval het verzekeringsbewijs bij hen in bewaring te geven. Wanneer je verzekering geschorst is, mag je wagen niet meer op de openbare weg. Hij mag dus ook niet in de straat geparkeerd staan, maar moet in je garage of op je oprit staan. Beslis je op een bepaald moment om je auto opnieuw te gebruiken, dan vraag je aan je verzekeraar om de polis opnieuw in voege te stellen.
Het mag dus duidelijk zijn dat de coronapandemie wel degelijk een invloed kan hebben op je autoverzekering. Het loont dus zeker om je verzekering aan te passen naar de gewijzigde omstandigheden.
Besparen op je autoverzekering? Bereken de prijs van je autoverzekering op Independer.be.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
ROTTERDAM17
Pakjesbezorger smijt dozen op straat: “Als je niet wil dat ik ermee gooi, moet je niks bestellen”
Scherven brengen geluk? Vast. Maar als je nét een nieuwe serviesset hebt besteld, stemt de werkwijze van deze pakjesbezorger je ongetwijfeld minder vrolijk. Op een filmpje van dinsdag is te zien hoe hij in de Nederlandse grootstad Rotterdam pakketjes uit zijn bestelwagen smijt én ze minutenlang op straat laat liggen. Op sociale media wordt gepikeerd gereageerd. De bezorger lijkt er wat laconieker mee om te gaan: “Als je niet wil dat ik ermee gooi, moet je niks bestellen.” -
-
PREMIUM
“Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energieverbruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?
-
Economie
Beleggingsapp Robinhood mikt zelf ook op beursgang in maart
Beursbemiddelaar Robinhood, een van de hoofdrolspelers rond de beursgekte bij fondsen als GameStop en AMC Entertainment zou zelf ook mikken op een beursgang in maart. Bronnen melden aan persbureau Bloomberg dat het bedrijf al gesprekken heeft gevoerd met banken. Een woordvoerder van Robinhood weigerde op de geruchten in te gaan. -
1
Raad van State verwerpt vraag tot heropening wedkantoren
De Raad van State verwerpt het beroep tot schorsing van de sluiting van wedkantoren, casino's en speelautomatenhallen. Volgens de Raad is de maatregel niet in strijd met het beginsel van gelijkheid en vrijheid van ondernemen en kon de regering redelijkerwijs aannemen dat een heropening voor een heropflakkering van het coronavirus zou kunnen leiden. -
3
Bedrijf achter Booking.com in de rode cijfers
Booking Holdings, bekend van hotelboekingswebsite Booking.com, is in het slotkwartaal van 2020 in de rode cijfers gedoken. Door de virusuitbraak boekten veel minder mensen een overnachting, huurauto of vliegtickets via de diensten van het bedrijf.