Havenschepen Annick De Ridder betreurt staking: “Financiële impact van miljoenen euro’s”

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).
BELGA Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).
De haven van Antwerpen verwacht morgen een zware impact van de nationale staking. Vanaf deze middag wordt de opvaart van zeeschepen al vertraagd, om te vermijden dat er "operationele congestie" zou ontstaan, meldt de haven. De financiële impact bedraagt volgens havenschepen Annick De Ridder miljoenen euro's. Ook in Gent wordt hinder verwacht.

Onder meer de havenarbeiders hebben bevestigd dat ze aan de staking deelnemen. Het staat nu al vast dat in Antwerpen een aantal terminals preventief gesloten zal zijn, zoals de MSC-PSA European Terminal (MPET) en de Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok, en de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen.

Ook een aantal depots en spoorterminals sluit de deuren. Er wordt ook hinder verwacht bij de sleepdiensten van het Havenbedrijf en de dokloodsen van Brabo.

Antwerps havenschepen Annick De Ridder betreurt de impact die de staking zal hebben op de haven, "de grootste economische motor van het land". "Een stakingsactie in de haven heeft een enorme impact", zegt ze. "Op de havenactiviteiten, maar ook op de toeleveringsketen van de logistieke en de industriële activiteiten in het achterland.”

Hinder in Gent

Ook verschillende verkeersknooppunten in het Gentse havengebied zullen morgen zwaar verstoord zijn. Verwacht wordt dat het gros van de havenbedrijven niet bereikbaar zal zijn voor personenvervoer, vrachtvervoer wordt zo goed als volledig onmogelijk, bevestigen verschillende syndicale bronnen. Ook de scheepvaart zal hinder ondervinden van de staking, maar die impact is moeilijker in te schatten.

Langs de Kennedylaan worden voor de ochtendspits drie stakersposten opgetrokken. Die zullen verkeer over de bruggen op die essentiële verkeersader langs de rechteroever onmogelijk maken. Het is niet de bedoeling dat ook verkeer op de Kennedylaan wordt verstoord, maar korte acties zijn niet uitgesloten.

Wie vanuit Gent komt, moet rekening houden met blokkades aan het kruispunt van Euro Silo. Maar ook aan de Meulestedebrug en in de buurt van die verbinding worden stakersposten verwacht, wat gevolgen heeft voor wie komt uit de richting van het Meetjesland. Heel wat havenbedrijven sluiten morgen hun productievestigingen omdat het niet zeker is dat arbeiders de werkvloer zullen bereiken. Bedienden wordt dan weer aangeraden om thuis te werken.

Het is zo goed als zeker dat ook de scheepvaart zware hinder zal ondervinden van de staking. Hoeveel zeeschepen de haven niet in en uit kunnen hangt af van het aantal beschikbare loodsen.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Men weet nu al wat de staking gaat kosten maar ze schrikken wel van het begrotingstekort van 8 miljard.

 • Peeters Freddy

  Dat ze maar staken, ik ga lekker werken om mijn brood te verdieneb, de stakers krijgen morgen van de vakbond de kruimels.

 • Willy Slachmuylders

  Richard Derijcke N-VA heeft daar niets mee te maken Vakbonden jagen de bedrijven uit ons land ! Als die onnozele stakingen nog lang duren dan sluit ik den boel 450 op straat ! Salut en de kost !

 • Helene Van der Heyden

  Vakbonden hebben veel te veel macht en krijgen veel te veel geld en dat alleen om de burgers te pesten

 • Jan Van Rompaey

  Betaal de werkende mensen een eerlijk loon. Jullie worden rijk op deze mensen.