H&M blijft zitten met berg kleren van 4 miljard euro: wat moeten zij (en u) daar nu mee?

H&M blijft vasthouden aan haar fabrieken in Bangladesh, waardoor het langer duurt eer een stuk in de winkels ligt en er dus minder snel kan worden ingespeeld op modetrends.
Bloomberg via Getty Images H&M blijft vasthouden aan haar fabrieken in Bangladesh, waardoor het langer duurt eer een stuk in de winkels ligt en er dus minder snel kan worden ingespeeld op modetrends.
Binnenkort 365 dagen lang solden in alle H&M-winkels? De Zweedse kledingketen, de op één na grootste ter wereld, noteerde de slechtste winst in zestien jaar en blijft zitten met een gigantische berg stock. "Toch zal H&M haar prijzen niet laten zakken", zegt retailexpert Jorg Snoeck. "Dat is de weg naar verval." Wat moet H&M dan wél doen?

Wereldwijd telt H&M meer dan 4.700 winkels. Elke grootstad heeft meerdere filialen, sommige op slechts enkele meters wandelen. Hennes & Mauritz, zo luidt de volledige naam, verkoopt al sinds 1947 degelijke basics in grote voorraden én aan lage prijzen. Jarenlang bleek het een succesformule, maar stilaan vertoont die barstjes. Het eerste kwartaal van dit jaar was ronduit slecht. Het aandeel van H&M staat op het laagste peil sinds jaren, de 97 winkels in België en Luxemburg verkochten 8 procent minder kleding. Dit jaar bleef een recordaantal stukken in de rekken hangen, goed voor een bedrag van 4 miljard euro. "Een gigantische berg slapend geld", zegt retailexpert Jorg Snoeck daarover. Hij is auteur van het boek 'The future of shopping: waar iedereen retailer is' en oprichter van RetailDetail. 

"H&M verkoopt een groot deel van hun overschot aan opkopers, outlets die de kleding altijd per kilo aankopen", verduidelijkt Snoeck. "Wie denkt dat H&M daar nog een aardig centje voor krijgt, heeft het mis. De keten scheurt er letterlijk haar broek aan." Volgens de retailexpert krijgt de modegigant nog geen tien procent van de verkoopsprijs. Bij H&M plakken ze er liever geen cijfer op. Evenmin willen ze kwijt hoeveel het kost om die tonnen niet-verkochte kleding te stockeren. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Vroeger was de kwaliteit van kledingveel degelijker, beter afgewerkt... Waarom zou men kwalitatieve kleding vervangen door rommel ?

 • Linda Deyaert

  Veel concurrentie. We worden overspoeld door goedkope kleding uit Azië. Veroorzaakt bergen textielafval.

 • Jan Verstrepen

  De slaven die die brol maken wat meer laten verdienen dan kunnen ze misschien een deel van die afval terugkopen.

 • cecile blanckaert

  Primark is volgens mij een grote oorzaak van de daling van verkoop bij h&m.

 • Jozef Louis

  Wordt gewoon vernietigd, alle brandstof doen dat om prijs te beschermen. Zijn gespecialiseerde bedrijven voor