Grootste stijging in vijf jaar: ons loon steeg met bijna 4% vorig jaar

Getty
De salarissen in België zijn het voorbije jaar met gemiddeld 3,9 procent gestegen. "Dat is de grootste toename in de laatste vijf jaar", zo zegt HR-specialist Hudson op basis van een doorlichting van de lonen in meer dan 750 bedrijven.

De loonstijging bestaat voor een groot deel uit indexering, maar daarbovenop kenden bedrijven nog 1,7 procent toe. Dat is een gevolg van de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Hudson. "Zij versterken de concurrentie op de arbeidsmarkt. Hierdoor komt er veel druk op het vast salaris, zowel om talent te behouden als om nieuw talent aan te trekken", zo staat in een persbericht.

In de periode 2016-2017 stegen de lonen met 2 procent. Voordien lagen de loonsverhogingen enkele jaren lager omwille van het beleid van loonmatiging. De HR-specialist stelt nog vast dat het belang van variabele verloning in het salarispakket blijft toenemen. De collectieve bonus (cao 90) wordt populairder, ten nadele van de traditionele individuele bonussen.

Flexibele verloning

Steeds meer ondernemingen stellen ook een plan op van flexibele verloning. Werknemers kunnen dan een deel van hun salarispakket zelf samenstellen (bijvoorbeeld bedrijfswagen inruilen voor ander loon, smartphone of laptop krijgen of aanvullende verzekeringen afsluiten). "Uit onze bevraging bleek dat bijna één op de vijf organisaties op vandaag een flexibel verloningsplan heeft. Nog eens één op de drie heeft de intentie om dergelijk plan te implementeren", luidt het.

De resultaten zijn gebaseerd op de verloning in 755 bedrijven, goed voor bijna 190.000 werknemers.
133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marie-claire de bosscher

  en dat de prijzen met 30 % stegen, daar zwijgen ze liever over !

 • Tom Faes

  Ik kan raf peeters bijtreden de Frits kletst uit zijn nek . Er is inderdaad een kleine verhoging maar die wordt driemaal teruggenomen en dat zijn feiten .De meerkosten door btw verhogingen en door verschillende heffingen en taksen vergeet mijnheer Vandenberge even voor de gemakkelijkheid . Nooit meer nva.

 • Eddy Naert

  Al diegenedie gestemd hebben opde huidige regering moeten nu niet klagen.

 • raf peeters

  @Frits Vandenberge,als je van liegen zwart zou worden ben je nu roetzwart,toch raar dat bij de onze gepensioneerden als we iedere week onze kaartronde hebben en ook gedachten uitwisselen geen enkele Uw stellig van 93€ meer per maand en minder belastingen betalen kan bevestigen en we zijn met 39.

 • Bene Devos

  Christian Alex. Kortzichtig hoor, de pensioenen stijgen niet,er komen steeds meer gepensioneerden bij wegens de vergrijzing. Frits Vandenberge.Als Belg draag je je hele leven veel belasting af.De staat ontvangt ieder jaar meer dan 200 miljard euro.Ben niet van plan hun nog meer te gunnen ten koste van mezelf,daarom buitenland!Dat ze wat minder regeringen onderhouden!