Grootste belegger ter wereld: “Zet je schrap voor koopgolf op de beurzen”

"Niet aarzelen. Kopen", zegt Larry Fink, die een portefeuille van 6.500 miljard dollar beheert.
Shutterstock/Reuters "Niet aarzelen. Kopen", zegt Larry Fink, die een portefeuille van 6.500 miljard dollar beheert.
“Het grootste risico dat beleggers lopen, is dat ze te weinig investeren.” Dat zegt Larry Fink, die met een portefeuille van 6.500 miljard dollar zowat de grootste belegger ter wereld is. Zijn boodschap: “Niet aarzelen, maar kopen.”

Larry Fink is CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met hoofdkantoor in New York. Tijdens een interview bij de zakenzender CNBC gaf hij deze week zijn kijk op de huidige beursrally. Nadat de beurzen in het najaar van 2018 wereldwijd serieuze klappen kregen, zijn die sinds begin 2019 aan een stevige opmars bezig. Zowel in Azië als in Europa en de VS werden de voorbije maanden stevige winsten geboekt. Je zou denken dat beleggers winst gaan nemen, en dat er een verkoopgolf aankomt.

Larry Fink is het daar niet mee eens, en blijft opvallend optimistisch. “Het grootste risico is niet dat beleggers te veel investeren, maar te weinig”, zegt hij. “Het risico op dit moment is een plotse koopgolf, niet een verkoopgolf.” 

Wereldwijd lage rente

Hij verwijst naar de impact van de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rente niet langer te verhogen, omdat de economische omstandigheden minder gunstig zijn dan in 2018. De laatste rentestap was in december. President Donald Trump uitte herhaaldelijk forse kritiek op het almaar opkrikken van de rente, omdat dit volgens hem slecht zou zijn voor de economie. De Fed heeft inmiddels aangegeven de rente dit jaar niet meer te zullen verhogen.

Aandelen

De bocht van de Amerikaans centrale bank kreeg wereldwijd navolging. Fink denkt dat dit beleid beleggers richting aandelen zal duwen, omdat alle andere beleggingen te weinig renderen. “Centrale bankiers zijn soepeler dan ooit”, zegt hij. “Er is gewoon een tekort aan interessante activa om in te beleggen.”
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan geens

  te kort aan activa of teveel geld in omloop ? Ik denk dat het tweede is ... de crash zal volgen

 • Christian Alex

  De meeste mensen scheuren hun broek aan aandelen omdat ze denken het koersverloop te moeten voorspellen en op de slechtste momenten kopen en verkopen. Dit tussentijds koersverloop is echter totaal irrelevant, het is slechts een waardering in de waan van het moment. Trek uw 2% dividenden en blijf op uw aandelen zitten zoals op uw huis(zen).

 • Roland Liviau

  zo ja, vergeet niet te cashen

 • Vloebergs Jan

  investeer in uzelf en vergroen uw omgeving, deze waarden zijn echt van belang.

 • LUC HUON

  Mijnheer Reynebeau een spaarboekje van 100 jaar geleden is nog altijd een spaarboekje. Een beursindex van 100 jaar geleden bestaat gewoonweg niet meer en is 0 waard wegens bankroete of verdwenen bedrijven. Vergelijk geen appelen met peren door het continu aanpassen van de beursindex.