Goede doelen strijken steeds vaker erfenis op

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V)
BELGA Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V)
De Vlaming laat steeds meer geld na aan goede doelen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg via een parlementaire vraag. In drie jaar tijd zijn de inkomsten die de Vlaamse overheid haalt uit die giften aan het goede doel met 53 procent gestegen. Artsen Zonder Grenzen haalt nu zelfs al 30 procent van zijn werkingsmiddelen uit nalatenschappen. Dat bericht Gazet van Antwerpen.

In 2017 kregen 1.080 goede doelen een deel van een nalatenschap van een Vlaming die gestorven was. In 2018 waren dat er al 1.258. Dat is een stijging van ruim 16 procent. Maar belangrijker nog is dat de mensen die beslissen om geld na te laten aan een goed doel, ook veel guller zijn dan vroeger. Het geld dat de Vlaamse overheid haalt uit de erfbelasting op zo'n nalatenschap is in drie jaar tijd zelfs met 53 procent gestegen, van ruim 15 miljoen euro naar meer dan 23 miljoen euro.

Schryvers ziet twee redenen voor de stijging. "Een eerste verklaring is dat er meer alleenstaanden zijn. Veel van die mensen hebben geen heel dichte familie en zijn daarom sneller geneigd om een deel van hun nalatenschap aan een goed doel te geven. Een tweede verklaring is dat goede doelen meer reclame maken voor het schenken van een nalatenschap. Bijvoorbeeld via een duolegaat.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wendy Decat

  Michael Haest, ik kan ervan meespreken. Ben al drie jaar aan het procederen met een vzw omdat deze weigert mijn legaat uit te betalen. En dan betaal ik me nog blauw aan kosten om aan mijn eigen gelden te geraken...

 • Emi De graeve

  kijk maar eens naar de lonen van die mensen die aan het hoofd staan van veel "goede doelen" organisaties.

 • Serge Aernoudt

  Goede doelen zuiver tot op de graat??? Ook daar zit een hele administratie achter die ook goed wordt betaald, of doen die dit gratis? . En waarmee worden ze betaald?

 • Raoul Hoylaerts

  en het verdwijnt in hun zakken.

 • Hugo Schelstraete

  Schenk NOOIT aan ngo's. Kies voor plaatselijke instellingen, en bepaal zelf wat ze met UW geld mogen doen.