Gemiddeld tot 1.283 euro goedkoper: dit alternatief voor aardgas is nu uitzonderlijk voordeliger
MijnenergieDe hoge aardgasprijzen wegen zwaar door op het gezinsbudget. Door de koude temperaturen lijkt aan de prijsdaling van de voorbije weken bovendien ook een einde te komen. Opvallend is dat de prijs van propaangas die evolutie niet volgt. Vormt het een alternatief voor aardgas? Mijnenergie.be maakt de vergelijking.
Het wordt kouder, waardoor we meer stoken. De vraag naar aardgas neemt toe dus en de groothandelsprijzen stijgen. Wat opvalt, is dat niet alle brandstoffen dezelfde prijsstijgingen kennen. Neem nu propaangas: per liter kost dat in bulk bij Primagaz momenteel 0,7411 (vanaf 2.000 liter) of 0,8207 (minder dan 2.000 liter) per liter. Die prijs bevindt zich op nagenoeg hetzelfde peil als één jaar geleden.
Nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit. Lees hier wat er precies verandert op je jaarfactuur.
Prijsvergelijking propaangas en aardgas
Het gemiddelde aardgasverbruik van een doorsneegezin voor verwarming, warm water en koken bedraagt 17.000 kWh. Als we dat omzetten naar kubieke meter is dat 1.666 m³ (1 m³ aardgas is gelijk aan 10,2 kWh aardgas).
Om het vergelijkbare propaangebruik in (vloeibare) liters te berekenen moet je het aantal m³ vermenigvuldigen met 1,34. Dat is de eenheid die propaanleveranciers gebruiken. Dat betekent dat voor dezelfde warmte 2.232,44 liter propaan nodig is. Aan de prijs van 0,7411 euro per liter bedraagt de kostprijs 1.654,5 euro.
De jaarprijs van één van de meest courante aardgascontracten op de markt bedraagt in december 2.937,31 euro. Op basis van die vergelijking is er dus een verschil van bijna 1.283 euro.
Propaangas heeft wél een maximumprijs
Waarom is het prijsverschil tussen aardgas en propaangas zo groot? Propaangas volgt de gasprijs niet. Propaangas komt vrij bij het kraken van aardolie. Om die reden volgt het grotendeels de prijzen van ruwe olie. En voor elk aardolieproduct geldt in België een maximumprijs, vastgelegd door de overheid.
Normaal gezien duurder
Aardgas is momenteel duurder dan propaangas. In normale tijden is dat doorgaans andersom. Daarnaast heeft propaangas een veel lager rendement dan aardgas. Zijn energetische waarde ligt veel lager. Je moet veel meer propaangaan stoken om hetzelfde rendement te hebben als met aardgas. Daarom was propaan altijd veel minder interessant als primaire verwarmingsbron.
Nu propaangas een flink stuk goedkoper is dan aardgas, veranderen sommige consumenten het geweer van schouder en kiezen voor propaan als primaire energiebron.
Aanlevering via tank
Een praktisch verschil: aardgas komt via leidingen onze huiskamer binnen. Gebruikers zijn immers aangesloten op een gasnetwerk. Met propaangas is dat niet het geval. Je moet onder- of bovengronds een tank installeren, wens je ermee te stoken. Andere kosten zijn die voor het leveren van het gas en voor de aankoop of huur van de gastank.
Propaan zit in de lift
In ons land zijn er zo’n 120.000 klanten van propaangas op dit moment. Dat aantal zit in stijgende lijn. Overstappen naar propaan hoeft bovendien geen groot probleem te vormen: je kan relatief snel bediend worden als nieuwe klant. Gemiddeld wacht je zo'n 4 weken op de installatie van het systeem, na de ondertekening van je contract.
Interesse? Hou hiermee rekening:
• Je moet de installatie steeds melden aan je gemeente.
• Een erkend installateur moet de instellingen van je cv-ketel aanpassen. De kosten daarvan zijn ongeveer 100 à 200 euro.
• Een ondergrondse tank kost vlot 3.000 euro. Ga je voor een bovengrondse versie, dan is het prijskaartje lager. Ook het huren van een tank kan: dan betaal je om en bij de 100 euro per jaar, inclusief de wettelijk verplichte keuring en het onderhoud.
• Vergeet tot slot niet dat je moet betalen voor het afsluiten van je aardgasteller wanneer je overstapt. Zo blijf je niet nodeloos betalen aan de netbeheerder.
Overstappen:
Je mag op eender welk moment een nieuw energiecontract afsluiten met een andere leverancier. Maar je moet wel altijd rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Als je dus vandaag een nieuw energiecontract afsluit, zal dat ten vroegste binnen een maand ingaan.
Lees ook via Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
Mijnenergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZoveel verdien ik
Kosten verbouwing Quirine (33) en Willem (33) lopen aardig op: “We hadden die op 100.000 euro geschat, maar dat dreigt het dubbele te worden”
Om hun gezin – en de verbouwing van hun droomhuis – draaiende te houden, hebben Quirine en Willem uit Kuurne zich enkele originele geldgewoontes aangemeten. “We geven onszelf zakgeld en betalen onze boodschappen cash. Zo bewaren we een beter zicht op onze uitgaven”, zegt Quirine. Voor ons maken ze de rekening op. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
-
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
Milieumaatschappij doet opvallende vaststelling over luchtkwaliteit Antwerpse haven: "Uitstoot die bedrijven rapporteren verklaart niet de hoge concentraties die wij meten”
"De uitstoot die bedrijven officieel rapporteren, verklaart niet genoeg de hoge concentraties die wij meten." Dat stelt het lijvig jaarrapport over luchtkwaliteit in de Antwerpse haven - opgemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het nieuwe rapport beschrijft de luchtkwaliteit in de Antwerpse haven voor het jaar 2021. In het rapport worden verder ook enkele "extra hotspots" aangeduid waar zich een concentratie bevindt van zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS). -
“Meer dan 300.000 werknemers verliezen dit jaar tot 8 vakantiedagen door coronawerkloosheid”
Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog altijd op tijdelijke werkloosheid zetten om de coronacrisis door te komen. En dat laat zich dit jaar pijnlijk voelen in het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld van meer dan 300.000 werknemers, zegt de christelijke vakbond ACV. “Ze kunnen tot acht vakantiedagen verliezen”, aldus Marc Leemans van het ACV op Radio 1. -
PREMIUM
Oud geld gevonden bij een grote schoonmaak? Zo krijg je er toch nog euro’s voor
15 miljoen biljetten i oude Belgische frank - ter waarde van 114 miljoen euro - zijn nooit omgeruild voor euro’s. En dan zijn er nog al die briefjes en munten die na buitenlandse reizen eindeloos in huis blijven rondslingeren. Wie ze kwijt wil, kan er nog geld voor krijgen. Hoeveel moeite moet je daarvoor doen? We gingen te rade bij drie experts.