Voor het bruto maandloon van een directeur van een grote onderneming moet een kelner of barman vier maanden werken.
Volledig scherm
Voor het bruto maandloon van een directeur van een grote onderneming moet een kelner of barman vier maanden werken. © Thinkstock

Gemiddeld brutoloon bedraagt 3.758 euro per maand, maar achter dat bedrag gaan duidelijke verschillen schuil

Een werknemer die voltijds werkte, heeft in 2019 gemiddeld 3.758 euro bruto per maand verdiend. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel dinsdag. Achter dat gemiddelde bedrag gaan wel duidelijke verschillen schuil. Voor 59 procent van de werknemers ligt het brutoloon bijvoorbeeld lager dan het gemiddelde.

13 reacties

 • louis claes

  3 weken geleden
  Dan verdiend de mediaan meer dan 23 euro per uur vraag me toch af hoeveel werkmensen zulks een loon hebben
 • An Vanden Bossche

  3 weken geleden
  Het is logisch dat iemand zonder ervaring of een werk dat zowat iedereen kan minder verdient. Minder logisch is dat sommige vakmensen, na enige jaren ervaring, dikwijls ook een eerder lager loon hebben: bakkers bijvoorbeeld.
 • Patrick Peeters

  3 weken geleden
  De helft van de bevolking heeft een nettoloon tussen de 1500 en 2000 euro en velen nog heel wat minder . . .
 • Jean Gobin

  3 weken geleden
  en netto na de aftrek van je vaste maandkosten ?
 • johny vanderlinden

  3 weken geleden
  Wat is het brutoloon van een minister, wat zijn zijn onkosten en hoeveel betaald hij aan de staatskas, dat mogen we niet weten zeker is te delicaat.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. 6 op 10 de werknemers zagen loon dit jaar nauwelijks groeien: zo beïnvloedt de pandemie je salaris
  Jobat

  6 op 10 de werknemers zagen loon dit jaar nauwelijks groeien: zo beïnvloedt de pandemie je salaris

  De impact van de coronacrisis op ons loon is even groot als die van de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie van hr-specialist Hudson, in een gesprek met Jobat.be. “De verwachting is wel dat we volgend jaar opnieuw naar een normaal niveau groeien”, zegt senior manager Wouter Beuckels. Hij stelt dat de precieze impact afhankelijk is van sector tot sector.

Geld