Voor het bruto maandloon van een directeur van een grote onderneming moet een kelner of barman vier maanden werken.
Volledig scherm
Voor het bruto maandloon van een directeur van een grote onderneming moet een kelner of barman vier maanden werken. © Thinkstock

Gemiddeld brutoloon bedraagt 3.758 euro per maand, maar achter dat bedrag gaan duidelijke verschillen schuil

Een werknemer die voltijds werkte, heeft in 2019 gemiddeld 3.758 euro bruto per maand verdiend. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel dinsdag. Achter dat gemiddelde bedrag gaan wel duidelijke verschillen schuil. Voor 59 procent van de werknemers ligt het brutoloon bijvoorbeeld lager dan het gemiddelde.

13 reacties

 • louis claes

  1 jaar geleden
  Dan verdiend de mediaan meer dan 23 euro per uur vraag me toch af hoeveel werkmensen zulks een loon hebben
 • An Vanden Bossche

  1 jaar geleden
  Het is logisch dat iemand zonder ervaring of een werk dat zowat iedereen kan minder verdient. Minder logisch is dat sommige vakmensen, na enige jaren ervaring, dikwijls ook een eerder lager loon hebben: bakkers bijvoorbeeld.
 • Patrick Peeters

  1 jaar geleden
  De helft van de bevolking heeft een nettoloon tussen de 1500 en 2000 euro en velen nog heel wat minder . . .
 • Jean Gobin

  1 jaar geleden
  en netto na de aftrek van je vaste maandkosten ?
 • Johny vanderlinden

  1 jaar geleden
  Wat is het brutoloon van een minister, wat zijn zijn onkosten en hoeveel betaald hij aan de staatskas, dat mogen we niet weten zeker is te delicaat.
 1. 6 op 10 de werknemers zagen loon dit jaar nauwelijks groeien: zo beïnvloedt de pandemie je salaris
  Jobat

  6 op 10 de werknemers zagen loon dit jaar nauwelijks groeien: zo beïnvloedt de pandemie je salaris

  De impact van de coronacrisis op ons loon is even groot als die van de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie van hr-specialist Hudson, in een gesprek met Jobat.be. “De verwachting is wel dat we volgend jaar opnieuw naar een normaal niveau groeien”, zegt senior manager Wouter Beuckels. Hij stelt dat de precieze impact afhankelijk is van sector tot sector.
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.