Gemiddeld bruto jaarsalaris van 61.061 euro maar weinig kandidaten: dit houdt een job als projectleider in
JobatEr zijn zo van die jobs die uitzicht geven op een aantrekkelijk loon, maar toch slechts weinigen kunnen bekoren. Projectleider is een van die jobs. Ligt het aan het beroep zelf? Of is het eerder een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’? Jobat.be legt uit wat een job als projectleider precies inhoudt.
Met een gemiddeld bruto jaarsalaris van 61.061 euro prijkt de job van projectleider helemaal bovenaan een top tien die de vacaturesite Indeed recent opstelde. Voor die top tien baseerde Indeed zich op een analyse van het aantal vacatures waarbij kandidaten op een mooi salaris kunnen rekenen, maar waarvoor toch verrassend veel minder interesse bestaat dan voor andere, minder goed betaalde jobs. Vergeleken met de gemiddelde score worden vacatures voor projectleider maar liefst 89,37 procent minder aangeklikt. Daarmee is die job meteen ook de minst populaire uit hun top tien.
Gevarieerd takenpakket
Aan de intrinsieke aantrekkelijkheid van de job zelf kan het alvast niet liggen. Projectleiders vind je in verschillende sectoren terug: van IT over vastgoed, tot in de bouw. De verantwoordelijkheden van een projectleider zijn even divers als uitgebreid. In de rol van projectleider leid je een project of een deel van een project in goede banen. Dat betekent heel concreet dat je moet kunnen plannen, budgetteren, organiseren, motiveren, communiceren, rapporteren, risico’s beheren, enzovoort.
Je moet met andere woorden professioneel van vele markten thuis zijn en met heel wat verschillende mensen overweg kunnen. Dat heeft uiteraard als voordeel dat je job steeds boeiend en uitdagend blijft. Een mogelijk nadeel is dan weer dat al die verantwoordelijkheden een mens ook te veel kunnen worden, zeker als je meerdere projecten tegelijk moet managen. Lees hier wat je nog moet doen als projectleider.
Dat multidisciplinaire karakter van de job zorgt er ook voor dat de lat best hoog ligt voor wie als projectleider aan de slag wil. De kans dat je als pas afgestudeerde schoolverlater meteen die goedbetaalde functie toebedeeld krijgt, is in elk geval een stuk kleiner dan wanneer je al enkele jaren ervaring op de teller hebt staan.
In de praktijk groeien medewerkers vaak vanuit een coördinerende functie als werkvoorbereider of projectcoördinator door naar de rol van projectleider. Daarvoor moeten ze dan wel meestal een (extra) training of cursus (project)management volgen. Een specifieke studie die je opleidt tot projectleider is er nog niet, maar doorgaans moet je toch minstens een bachelordiploma kunnen voorleggen.
Lees ook: Project manager Jülide Tunali: “Starters kunnen rekenen op een jaarsalaris tot 85.000 euro bruto”
Voortreffelijke verloning
Tegenover die hoge eisen en ruime verantwoordelijkheden staat een uitstekende verloning. In de bouwsector kan je als starter zonder ervaring bijvoorbeeld al rekenen op een brutomaandloon van zo’n 3.000 euro. Met meer dan drie jaar relevante ervaring op zak kan je als master je salaris al gauw boven de 4.000 euro per maand zien uitstijgen. Een senior projectleider met nog meer ervaring en verantwoordelijkheid kan zelfs een brutomaandsalaris boven de 5.000 euro opstrijken. En dat zal in andere sectoren zeker niet minder zijn.
Al hangt veel natuurlijk af van de ervaring die je als projectleider kan inbrengen en de verantwoordelijkheid die je opneemt. Ten slotte mag je, bovenop alle andere extralegale voordelen, zo goed als zeker ook op een bedrijfswagen rekenen. Als projectleider werk je in de regel bij klanten op locatie en moet je nu eenmaal regelmatig de baan op.
Lees ook op Jobat.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be. Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Een tas die onderaan de rug hangt te bengelen, is niet geschikt”: hierop moet je letten als je schoolgerief tweedehands koopt
-
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
-
12
Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren
Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijging van de gasprijzen in Europa. De droogte zorgt voor extra vraag naar gas, terwijl er al een vrees voor tekorten bestaat. -
Olie vanaf vandaag weer wat goedkoper
Ruwe olie wordt vandaag weer goedkoper. De vrees voor een wereldwijde vertragende economie en bijgevolg minder vraag drukt op de prijzen. -
OPROEP. Gun jij onze lezers een blik in jouw portemonnee? Werk dan mee aan onze reeks ‘Zoveel verdien ik’
Steeds minder mensen zien geld nog als een taboe. Voor onze wekelijkse reeks ‘Zoveel verdien ik’ zoeken we nieuwe getuigenissen van lezers die anderen mee in hun portemonnee laten kijken. Wl je graag anderen advies geven hoe ze kunnen besparen? Heb je een interessant beroep waar je graag over wil vertellen of ben je al met pensioen? Hoeveel verdien je per maand? Waar geef je geld aan uit? Beleg of spaar je? Investeer je in vastgoed? Kortom: we werpen een blik op het financiële plaatje van je leven. -
Independer
Op verlof? Zo geef je inbrekers geen kans
Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 6 op de 10 Belgen die op vakantie zijn vrezen voor woninginbraak. Vooral in de zomerperiode zijn ze ongerust om hun woning zonder toezicht achter te laten, meer dan tijdens andere vakanties. Maar hoe bescherm je jezelf tegen diefstal? En wanneer komt je inbraakverzekering tussen? Independer.be weet raad.