Stijn Baert over de pensioenhervorming: "Het succesverhaal inzake langer werken in de noordelijke landen is er gekomen doordat men snel duidelijkheid bracht."
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Baert over de pensioenhervorming: "Het succesverhaal inzake langer werken in de noordelijke landen is er gekomen doordat men snel duidelijkheid bracht." © Getty Images/ rv

Gemiddeld ambtenarenpensioen meer dan dubbel zo hoog als in privé. Stijn Baert: “Verlaag gerust mijn pensioen om dat van anderen te verhogen”

De pensioendiscussie blijft aanslepen, maar de noodzakelijke hervorming blijft helaas uit.  Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, schreef een opiniestuk over de trage pensioenhervorming en geeft enkele pistes die een uitweg zouden kunnen bieden in het pensioendebat. “Geef koppels de mogelijkheid om pensioenrechten aan elkaar door te geven, zodat ze samen op pensioen kunnen.” 

  1. In geen enkel buurland blijven werknemers zo lang in dezelfde job: “Velen zitten gevangen in gouden kooi”
    PREMIUM

    In geen enkel buurland blijven werknemers zo lang in dezelfde job: “Velen zitten gevangen in gouden kooi”

    Volgens Eurostat omschrijft 67 procent van de Belgen hun tevredenheid met hun job als “redelijk”. Toch veranderen ze niet zomaar van baan. Hoe komt dit? Specialisten verwijzen vaak naar de “gouden kooi”: zo stijgen onze lonen sterk met onze anciënniteit, doen we aan pensioenopbouw en hebben we veel vakantiedagen. “We vinden onze job misschien niet geweldig, maar springen naar een andere baan zou ons heel wat doen verliezen”, zegt Stijn Baert. De werkexpert geeft advies hoe je uit deze kooi kan breken.
  2. "Stort in het jaar dat je 60 wordt pas na je verjaardag voor je pensioenfonds”: met de tips van onze geldexpert bespaar je 1.675 euro en meer
    PREMIUM

    "Stort in het jaar dat je 60 wordt pas na je verjaardag voor je pensioen­fonds”: met de tips van onze geldexpert bespaar je 1.675 euro en meer

    Sinds 1987 kan je in ons land fiscaal voordelig aan pensioensparen doen. Die spaarvorm is een enorm succes; zowat drie miljoen Belgen doen er inmiddels aan mee. Maar doe je dat ook goed? Wie op de kleintjes let kan hier en daar nog aardig wat besparen, berekent onze geldexpert Pascal Paepen. Hij geeft je 11 tips waarmee je zo’n 1.675 à 1.800 euro kunt besparen bij het pensioensparen.
  1. Hoeveel geld kan je verdienen door een studentenkot te verhuren? Paul D’Hoore maakt de som
    PREMIUM

    Hoeveel geld kan je verdienen door een studenten­kot te verhuren? Paul D’Hoore maakt de som

    Studenten zijn dit jaar massaal én vroeger dan ooit op zoek naar een kot voor het volgende academiejaar. In vrijwel alle studentensteden is er een tekort aan kamers. Volgens Paul D’Hoore is het dan ook financieel interessant om in een kot te investeren. Maar hoeveel kost dat? Met welke belastingen moet je rekening houden? Schakel je best een professionele uitbater in of niet? En hoeveel rendement kan je precies verwachten? Onze geldexpert rekent het uit.
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.