Geen sprake van terugval op vastgoedmarkt: einde woonbonus lokt investeerders uit hun tent

unsplash
De verwachte terugval op de Vlaamse vastgoedmarkt door de afschaffing van de woonbonus heeft zich in de eerste zeven weken van 2020 niet doorgezet. Dat blijkt uit cijfers van Notaris.be. Vooral investeerders gingen op zoek naar een woning om te kunnen verhuren.

Eind vorig jaar steeg het aantal vastgoeddossiers met liefst 20 procent of meer. Aanleiding was de afschaffing van de woonbonus vanaf 2020, waardoor veel Vlamingen eind 2019 nog snel overgingen tot de aankoop van een eigen eerste huis of appartement.

Verwacht werd dat na Nieuwjaar het aantal dossiers opnieuw fel zou dalen, maar dat is niet gebeurd. 
In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar werd gemiddeld amper 3 procent minder vastgoed verhandeld. De daling bedroeg vorige week zelfs maar 0,9 procent minder dan in de tweede week van februari 2019.

Tijdsdruk

Volgens Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat is de terugval veel beperkter dan verwacht, omdat vooral investeerders zich begin dit jaar geroerd hebben op de vastgoedmarkt. Deze groep kopers is namelijk op zoek naar een woning om te verhuren en “heeft zich eind 2019 kalm gehouden omdat de woonbonus voor hen geen rol speelde”, aldus Van Opstal. “Begin dit jaar zijn investeerders weer actiever geworden, waardoor de terugval veel beperkter is dan verwacht.”

Door het wegvallen van de woonbonus is onder meer de tijdsdruk weggevallen. De Vlaamse vastgoedmarkt is wat kalmer geworden, waardoor er meer kan onderhandeld worden over de prijs. “Voor investeerders is dat natuurlijk interessanter.” Van Opstal verwacht dat deze trend zich voorlopig zal doorzetten.

Lees ook binnen HLN+:

Kan je nog voordeel doen met een nieuwbouw, en wat met de rentes na afschaffing van de woonbonus? Onze expert beantwoordt al je vragen 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Er zijn wel een hoop kosten die er bij komen als eigenaar, Marc Breugelmans. Onroerend goed belasting, onderhoud, duurdere verzekering, vezangingen na slijtage en de voortdurend nieuwe ingrepen die de Vlaamse overheid oplegt en je op kosten jaagt. En huizenbezitters zijn een groep die nog gemolken kan worden. Zoals in Nederland waar je huis belast wordt als een vermogen met rendement.

 • denis vermesen

  tot dit systeem ook in elkaar stort,want aan wie gaan ze dit allemaal blijven verhuren en nog veel verkopen,me hoela ook,in de gemeente waar ik woon,staan ,vanaf nieuwjaar nog steeds verscheidene huizen te koop in 'n verkaveling waar voor nieuwjaar de reeds gezette huizen vlot verkocht werden,,,maar nu,,,nada

 • Marc Breugelmans

  Sorry,voor wie nu nog huurt.De huurprijs is hoger dan een afbetaling van een lening als je goed vergelijkt en de banken tegen elkaar opzet.Het is de tijd om zelf te onderhandelen.

 • Wesley Kenis

  Ahja de bekende strategie: nu alles voordelig opkopen en dan verhuren en de volgende generatie word leeggezogen. Wij zijn na 25 jaar van onze "huur" vanaf maar dat kunnen zij niet langer zeggen. Betalen tot je in je kist ligt of buiten als het niet langer gaat ...en wie heeft hier schuld aan en vooral wie NIET....denk daar maar eens over na bij de volgende verkiezingen....

 • Eddy Bollen

  Woningen is iets geworden voor mensen met voldoende financiële mogelijkheden ipv de ki deren van de gewone mensen. Niet iedereen heeft een maar honderd duizend euro opzij liggen om zelf of de kinderen te helpen!