Gedupeerde Fortisbeleggers kregen voorlopig gemiddeld 3.356 euro compensatie

Maurice Lippens and CEO Jean-Paul Votron, voormalige Fortistopmannen tijdens een aandeelhoudersvergadering in 2008.
BELGA Maurice Lippens and CEO Jean-Paul Votron, voormalige Fortistopmannen tijdens een aandeelhoudersvergadering in 2008.
Drie kwart van de beleggers die zich hebben aangemeld voor de schikking van het Fortisdebacle van 2008, heeft intussen een gedeeltelijke compensatie gekregen. Tot en met januari werd zowat 725 miljoen euro uitgekeerd, zo bleek bij de publicatie van de jaarresultaten van Ageas. Gemiddeld komt dat neer op 3.356 euro per claim.

De hele zaak draait rond verliezen die beleggers leden door het Fortisdebacle. Ageas, de erfopvolger van Fortis, onderhandelde daarover een megaschikking - de grootste ooit in Europa - met een aantal beleggingsclubs. Ongeveer 290.000 beleggers meldden zich voor een compensatie aan. 

Tot en met januari kregen ongeveer 216.000 gedupeerden een gedeeltelijke compensatie, zo staat in de presentatie bij de jaarresultaten van Ageas. Hoeveel elke gedupeerde krijgt, hangt af van een reeks parameters. Op basis van de gegevens van woensdag gaat het voorlopig om gemiddeld zowat 3.356 euro per claim.

Het grootste deel van de uitbetalingen komt op het conto van Ageas. Andere verzekeraars namen 140 miljoen euro voor hun rekening. 

Niet iedereen is het eens met de schikking. Zeven partijen stapten naar de rechter in Nederland. De rechter in beroep in Arnhem besliste begin februari om de zaak op te schorten tot 3 maart, zodat de partijen tot een minnelijke schikking zouden kunnen komen. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Nijs

  En daar moeten we blij mee zijn of wat ?

 • andre callens

  Iedereen spreekt over verlies in Euro van individuen , dat is veel maar volgens mij is de schade vele malen groter als men rekent hoeveel deze witte boord criminelen tussen 2008 en 2012 aan de halve wereld economie gekost hebben . Ik begrijp niet hoe deze mensen er zo gemakkelijk vanaf komen en hun beroep (?) mogen blijven uitoefenen .

 • Jan Paulussen

  Gelukkig worden schuldigen van zulke misdaden kordaat en streng gestraft... Hoewel?...: Zelfs een kleine zelfstandige die een bonnetje te veel in de zaak steekt wordt strenger gestraft dan dieven/oplichters van miljarden...

 • gina duribreux

  arco en Dexia aandeelhouders gelijk voor de wet mooie

 • gina duribreux

  Hopelijk Lippens voor 20jaar de cel in verdiende straf zo de mensen oplichten is de grootste oplichter van Belgie en Nederland hier ook 20jaar is 40jaar inde cel