Vooral mensen die gebruik maken van bepaalde fiscale voordelen kunnen extra controle krijgen, zegt Michel Maus.
Volledig scherm
Vooral mensen die gebruik maken van bepaalde fiscale voordelen kunnen extra controle krijgen, zegt Michel Maus. © Belga

FOD Financiën haalt meer geld binnen door controles op belastingaangiftes: wat betekent dit voor jou als belastingplichtige?

De Federale Overheidsdienst Financiën realiseerde vorig jaar een inkomstenverhoging van meer dan 2,7 miljard euro dankzij de controle van meer dan 1,7 miljoen belastingaangiften. Wijst die inkomstenverhoging op verscherpte controles? En moeten we ons daar zorgen over maken? We legden het voor aan onze fiscaal expert Michel Maus.

 1. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.
 1. Hoe zit het met je belastingen als je handelt in crypto? Fiscaal expert legt uit wat je moet weten
  PREMIUM

  Hoe zit het met je belastin­gen als je handelt in crypto? Fiscaal expert legt uit wat je moet weten

  De grootste Bitcoin-conferentie van de Benelux zal op 8 oktober plaatsvinden in Gent en inzoomen op de toekomst van cryptomunten. Een van de sprekers is advocaat Gertjan Verachtert. Samen met zijn confrater bij Sansen International Tax Lawyers Daan Van Nieuwenhove belicht hij hier al even zijn topic: ‘Bitcoin en de fiscus, hoe zit dat nu?’. “De meest gestelde vraag is: moet ik nu wel of geen belastingen betalingen op de winsten uit mijn crypto-investering?”
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.